+36 70 312 9771

Herpesz okai és tünetei

bölcsességfog probléma kezelés Budapest

Az ajakherpeszt a Herpes simplex 1-es típusa okozza. Az emberek nagy része általában már gyermekkorban megfertõzõdik, bár ilyenkor még tünetmentes marad a betegség. Viszont ma a felnõttek több mint 95%-a hordozza a vírust, sokan közülük úgy, hogy nem is tudnak róla. Ugyanis sok esetben a Herpes simplex sokáig tünetmentes marad. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk testünk változásaira, észrevegyük a tüneteket, hogy idõben tudjuk kezelni a betegséget. 

Ajakherpesz
Az ajakherpesz sok fejtörést és kellemetlenséget okozhat

Az ajakherpesz kialakulásának okai

A fertõzés testnedveken keresztül vagy bõrkontaktussal kerülhet be szervezetünkbe, ezt nevezzük elsõdleges fertõzésnek. Ha egyszer már bekerült a vírus a testünkbe, akkor az életünk végéig ott marad, és az immunrendszerünk legyengülésekor jelentkezik, ez a másodlagos ajakherpesz. Ettõl nem szabad megijedni, sok esetben egyáltalán nem is mutatkozik a vírus.
Ha viszont szervezetünk valami miatt legyengül, az immunrendszerünk nem tud védekezni a vírus ellen, akkor az rögtön támadásba is lendül. Ez történhet nagy fokú kimerültség és stressz esetén, menstruációkor, illetve egyes betegségek és gyógyszerek mellékhatásaként is.

Az ajakherpesz tünetei

Elsõdleges fertõzés esetében a lappangási idõ 1-2 hét, ekkor még nem mutatkozik semmiféle tünet. Késõbb jelentkezhet égõ fájdalom és viszketés a száj körül, majd bõrpír és duzzanat víztiszta hólyagokkal. Ezután a hólyagok felszakadnak és gennyes varas sebek maradnak a helyükön. Emellett jelentkezhet hõemelkedés vagy láz, és a nyirokcsomók megnagyobbodása is mellékhatásként. Az egész betegség általában 7-10 nap alatt szokott lezajlani.

Az ajakherpesz kezelése

Az ajakherpeszt házilag is lehet kezelni, így elviselhetõbbé válik a fájdalom. Használhatunk többek között aloe gélt, jeget, c- és e-vitamint és édesgyökér kivonatot is. Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy mit tehetünk a herpesz ellen házilag, olvasd el errõl szóló cikkünket!

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!