+36 70 312 9771

Hogyan javíthatnánk a magyar gyerekek fogainak állapotán?

gyerekek fogai FR dental Budapest Fogászat fogorvos

Az európai fogorvosok tanácsa (Council of European Dentists – CED) friss tanulmánya szerint a 12 év alatti magyar gyerekek fogazata Európában a legelhanyagoltabb. De mit tehetünk ezen állapot visszafordításáért? Alábbi cikkünkben ezt taglaljuk.

gyerekek fogazata
Figyeljünk oda már a legkisebbeknél a fogápolásra!

 

A magyar gyerekek fogazata a legrosszabb Európában

A fent említett tanulmány adatai szerint csak minden 8. magyar gyereknek teljesen ép a fogazata, 10 éves korukig pedig már több mint 3 foguk lyukas, tömött vagy hiányzik. Egy másik, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata által végzett kutatás alapján 29 éves korukra a magyarok többségének már 5 foga nincs meg. Ez a szám 45 éves korukra megkétszerezõdik, 65 éves korára pedig a magyar lakosság 30 százaléka az összes fogát elveszíti. Ez nem csupán esztétikai problémát jelent, de nagyban megnöveli a gyomor-bélrendszeri daganatok valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Lehetséges megoldások

A sokkoló adatok elsõ számú oka, hogy még mindig nem fordítunk elég figyelmet fogaink ápolására és kezeltetésére. Mire fogorvoshoz jutunk, a probléma már általában annyira súlyos, hogy nem lehet a fogat megmenteni. De mit tehetünk a helyzet javításáért? Elõször is, a fogak rendszeres, szakszerû ellenõrzésével kiszûrhetõ a legkisebb szuvasodás, ínyprobléma vagy gyulladás, aminek kezelésével megelõzhetõ a probléma súlyosbodása. 18 év alatt évente kétszer, míg afölött évente egyszer javasolt alapos fogorvosi kivizsgálás.

gyerekek fogászat
Fontos kezelés a fogszabályzás is tini korban

Elterjedt tévhit, miszerint elegendõ a maradó fogak egészségének megõrzése, a tejfogak esetében még nem szükséges komoly odafigyelés. A tejfogak szuvasodása kezelés nélkül könnyedén átterjedhet más, akár maradó fogakra is, így máris súlyos problémákat képes okozni. Másodsorban, a tejfogakban jellemzõen kialakuló, mélyre hatoló szuvasodás gyulladást, ezáltal magas lázat is okozhat, amely rossz hatással van a gyermek általános közérzetére. Ezek egyértelmûvé teszik, hogy a tejfogak ápolására, ellenõrzésére és kezelésére is pont annyi idõt és energiát kell fordítani, mint a maradó fogakéra.
A tejfogak érzékenyek, kalciumban szegények, és a vékony fogzománc sem védi õket kellõ mértékben a fogszuvasodástól. A barázdazárás kitûnõ megoldás a felszíni szuvasodás megelõzésére. A kezelés során a fogorvos speciális, híg tömõanyagot juttat az õrlõfogak apró réseibe, amely teljesen kitölti azokat, megakadályozva a lepedék és a baktériumok bejutását. Ezzel a módszerrel, és természetesen megfelelõ ápolással a tejfogak akár 4 évig is védettek maradhatnak a szuvasodással szemben.

Végül, de nem utolsó sorban fontos minden gyermeket megtanítani a hatékony fogmosásra és fogápolásra. A napi kétszeri fogmosás és a jó minõségû fogápoló termékek használata nagyon sokat javít a fogak általános állapotán, és megelõzi a késõbbi károkat. Lényeges továbbá, hogy biztosítsuk, hogy a gyerekek ne szorongjanak a fogorvosnál, és a kezelés is a lehetõ legkisebb fájdalommal járjon számukra.
Ezen szabályok betartásával elkerülhetjük, hogy a jövõben is sereghajtók maradjunk a hasonló listákon. Így  magyar gyerekek is ragyogó, egészséges fogsorral indulhatnak el a felnõtté válás útján.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!