+36 70 312 9771

Hogyan óvd a zafír kristály fogszabályzódat?

zafir fogszabályzó FR Dental Budapest

A zafír kristály brekettek a legjobb megoldást nyújtják az esztétikus fogszabályozók közül. Míg teljesen átlátszóak és esztétikai szempontból a legkiválóbbak, úgy funkcionálisan is a legjobb megoldás, hiszen a tradícionális fogszabályozók összes pozitív aspektusaival rendelkeznek. Mint minden típusú fogszabályozót, ezt is karban kell tartani. Az alábbi cikkben összefoglaltuk hogy hogyan és miképpen lehet karbantartani a zafír kristály fogszabályozót.

zafír

Zafír fogszabályzó: alap ellátás, tisztítás

Minden rögzített “tradicionális” fogszabályozót ugyanúgy kell tisztíttatni és rendben tartani. Mindenféleképpen érdemes venni egy interdentális fogkefét, mert a fogszabályozóval megnõ a fogselyem használatának a fontossága is, és sok fogselyem nem bírja ki hogy ha fogszabályozón használják. Az interdentális fogkefe, amely olyan, mint egy pohár tisztító kefe apró, puha sörtékkel rendelkezik amik könnyedén behatolnak a brekett és az ív közé, és így ki tudják onnan szedni az ott ragadt étel maradékokat. Érdemes minden fogmosáskor alkalmazni, és naponta érdemes kétszer fogat mosni a fogszabályozó használata alatt.

Zafír fogszabályzó és bizonyos ételek

Nagyban hozzájárul készüléke élettartamához hogy ha megfelelõen használja azt. Ehhez hozzá tartozik bizonyos ételek mellõzése a fogszabályozó terápia alatt; cukros, ragacsos ételeket egyáltalán ne egyen, hiszen ezek a megnövekedett fogromlás veszélye mellett kellemetlenül bele tudnak ragadni a fogszabályozóba. A nyers zöldségek és gyümölcsök szintén mellõzendõek, mivel le tudják szaggatni a breketteket a fogfelszínrõl. Nagyon fontos hogy minden étkezés után kiöblítse ki a száját, ha akár egy pohár kóláról vagy egy kis nassolni valóról is van szó. Együnk puha, könnyen rágható ételeket, dolgokat amiket könnyû eltávolítani a fogszabályozóról, fõleg az elsõ pár hétben, amíg megszokja a száj a fogszabályozó készüléket.

Zafír fogszabályzó: elszínezõdés

A zafír kristály fogszabályzók foltmentesek és nem színezõdnek el, de ha bizonyos szennyezõ anyagokkal folyamatosan kapcsolatban állnak, azok lehet, hogy nyomot fognak hagyni. Szigorúan tilos dohányozni a fogszabályozó kezelés alatt, és a cigarettában lévõ nikotin illetve a kátrány elszínezheti a breketteket és a fogfelszínt is. Próbáljon meg kevesebb teát illetve kávét inni, de nem kell ezekrõl az életmentõ italokról végleg lemondani. Viszont fontos hogy kávé illetve tea után is öblítse ki a száját, így csökkentve az elszínezõdés és fogfájás lehetõségét.

Kép: 1.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!