+36 70 312 9771

Milyen technikával mossunk fogat?

fogmosás technika

Hogy a rendszeres fogmosásra ügyelnünk kell, nem vitatható. Azonban emellett arra is kell figyelni, hogy mindezt megfelelõen tegyük! A helyes technikát kiskorunkban már megtanulhattuk a szüleinktõl, de akár a fogorvosnál vagy a tévében is láthattuk, hogyan kell. De vajon tényleg az a helyes eljárás? Statisztikailag kimutatták kutatócsoportok, hogy igen megosztóak a vélemények ebben a témában. Pedig ez egy igen fontos kérdés, hiszen csak ezzel tartható fenn a megfelelõ szájápolás! Még ha az alaptudásunk jó is, kitõl kérhetünk tanácsot, hogy tovább fejleszthessük technikánkat?

Fogaink megõrzésének alapja a megfelelõ fogmosási technika
Fogaink megõrzésének alapja a megfelelõ fogmosási technika

Hol az egységes álláspont?

A különbözõ szakmai szervezetek, gyártók, és fogorvosok által hirdetett álláspontok a helyes fogmosásról, igen ellentmondásosak – olvasható a  British Dental Journal szakmai folyóiratban. Az UCL (University College London) összegyûjtött szájápolási útmutatókat – köztük egyetemi tankönyveket, szakszervezetek által hirdetett irányelveket, valamint fogászati eszközöket gyártó cégek kiadványait – 10 különbözõ országból. Az ezekben olvasható leírások, amellett, hogy rengetegszer különböztek, olykor még ellentmondásosak is voltak. Mivel egységes álláspontot nem lehetett összegezni, rájöttek, hogy súlyos problémával állnak szemben.

A kutatást vezetõ Aubrey Sheiham professzor szerint – “A helyes fogmosási technikát illetõen az embereknek megbízható információkra van szükségük. Ha különbözõ álláspontokat hallanak a szakmai szervezetektõl, a termékgyártóktól és a saját orvosaiktól, akkor egy idõ után megzavarodnak, és elképzelésük sem lesz arról, hogy pontosan, hogyan is kellene helyesen fogat mosni. Az általunk elkészített tanulmányban elfogadhatatlan ellentmondásokra bukkantuk az egyes források között.”  Hozzátette még, hogy következetesen a leghatékonyabb fogmosási módszert kellene ajánlania az összes szakmai szervezetnek, egységesen. A bonyolultabb technika pedig, nem feltétlenül vezet jobb eredményekhez, mint a sima, óvatosabb fogmosás.

Melyik a helyes, és miért?

Egy modernebb technika szerint, a fogkefe apró ugráltatásával fellazítható és szétbontható a fog felszínén található plakk és ételmaradék, bár arra, hogy ez eredményesebb lenne, mint a hagyományos technika, nincs semmilyen bizonyíték. Sheham professzor álláspontja szerint, a fogkefével 45 fokos szöget tartva, gyengéd, vízszintes mozdulatokat végezve kell eltávolítani a szennyezõdéseket. Mivel marokra fogva a fogkefével erõsebben dörzsölünk, érdemes inkább ujjaink között tartani, mint egy tollat. Így fogínyünk sérülésére kevesebb az esély. Ezen kívül sokan nem tudják, hogy cukros üdítõk és édes ételek fogyasztása után nem egészséges közvetlenül fogat mosni. Ekkor ugyanis, a baktériumok által elfogyasztott szerves anyagok savvá alakulnak, és ezek fogmosáskor károsítják a fogzománcot.

Kutatást és eredményt, de minél elõbb!

Kutatásokat kell végezni a helyes fogmosási technika témájában, ez nem vitás! A The Scientific Basis of Dental Health Education által megjelenített irományok szerint azért a hagyományos módszer a legjobb, mert az a legkönnyebben elsajátítható.

A kutatásban résztvevõ Dr. John Wainwright úgy gondolja, mivel egyik technika hatékonyságáról sincs tudományos bizonyíték, nem lehet közös álláspontot kialakítani. “Azt szoktam javasolni a pácienseinek, hogy azokra a területekre koncentráljanak leginkább, ahol a plakk nagyobb valószínûséggel összegyûlik. Ilyen lehet a fog és az íny találkozási pontja, vagy a rágófelszínek. Továbbá a gyengéd, dörzsölõ mozdulatok használatát javaslom.”A szakértõ mind úgy vélik, kutatásokat kell végezni, és azok alapján pontot tenni ennek a kérdésnek a végére. Ha ez nem következik be hamarosan, könnyen sérülhet a beléjük vetett bizalom.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!