+36 70 312 9771

Plakk – Mit ennének fogaink?

plakk kialakulása

Egyes ételek nagymértékben elõsegítik a fogszuvasodást, míg mások, pont ellenkezõen, védik a fogakat a plakkok kialakulásától. A következõkben nézzük meg mely élelmiszerek számítanak fogbarátnak, és mi az, amivel különösen sokat árthatunk ínyünknek és fogainknak.

egészséges fogak, plakk

Plakk kialakulása: Hogyan történik?

Cukros vagy sok keményítõt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, a szánkban lévõ plakkokat is tápláljuk. A dentális plakk egy vékony, filmszerû lepedékes képzõdmény ami fõként baktériumokat, szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaz és a szájüreg kemény felszínein (fogakon, protéziseken vagy implantátumokon) alakul ki.
A dentális plakkok savképzõ baktériumai a szájba kerülõ cukrot és keményítõt bontani kezdik, melléktermékként pedig beindul a fogszuvasodást elõidézõ savképzõdés. Hosszú távon ez az állandó szénhidrát – és sav – támadás károsítja a fogzománcot és fogkõképzõdést vagy fogszuvasodást indukál. A plakkokban emellett kellemetlen szájszagot, fogínygyulladást és a fogágyat károsító baktériumok is találhatók.

Plakk kialakulása: A fogak ellenségei

Az édességek, ezen belül leginkább a ragacsos nyalókák és cukorkák, tehát ezért végeznek kiemelt pusztítást a szánkban. A szakemberek javaslata, hogy ha édességet kívánunk, inkább válasszuk a szánkban nem ragadó termékeket, kerüljük a nyalókát, cukorkát, vagy karamellát, melyeket sokáig majszolunk. Az ételszínezett cukorkától (amitõl a nyelvünk is színes lesz), hosszabb távon a fogaink is elszínezõdhetnek.
A csokoládé fogakra gyakorolt hatása a típusától függ. A jó minõségû, legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, nem olyan káros fogainkra, mint a többi édesség.
A magas keményítõtartalmú élelmiszerek kiemelt veszélyt jelentenek a fogakra nézve, ha azok apró darabkái beragadnak a fogak közé. Ilyenek a a fehér kenyér, a chipsek vagy a sült krumpli, így ezek fogyasztása esetén egy óra leteltével érdemes fogat mosni.
A gyermekek és tizenévesek fogproblémáit leggyakrabban a cukros üdítõk okozzák, hiszen a nagy mennyiségû cukron túl az üdítõkben lévõ foszfor- és citromsav hatványozottan károsítja a fogzománcot.
A fogszuvasodás kialakulásához hozzájárulhat az alkoholfogyasztás, és sok gyógyszer is károsíthatja fogzománcunkat. Ha gyógyszereink fokozzák a savképzõdést a szájban, fluoridtartalmú szájvízzel érdemes öblögetni az ásványi anyagok pótlása és a fogzománc erõsítése érdekében.

Fogaink hõsei: zöldségek, tejtermékek és a tea

A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fokozzák a nyálelválasztást, ezzel tisztítják szánkat. A nyáltermelés a helyes szájápolási szokásokkal párosulva verhetetlen természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.
A tej, natúr joghurtok és a kemény sajtok szintén fokozzák a nyálelválasztást, míg kalcium és foszfor tartalmuk pótolja a fogak ásványianyag-vesztését, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
A fekete és a zöld tea jótékony polifenoljai elpusztítják vagy ártalmatlanná teszik a dentális plakkok baktériumait, ezzel gátolják a szaporodásukat és a savtermelést. A tea védi fogaink egészségét, esztétikailag azonban bosszúságot okozhat: kifejezetten a fekete tea színezi a fogakat, ezért ne vigyük túlzásba a fogyasztást és lehetõleg szívószál használatával igyuk.
A cukormentes rágógumik és a fluoridtartalmú élelmiszerek, mint a fluoridos ásványvizek, izotóniás italok, gabonapelyhek, szintén szájunk természetes tisztulását mozdítják elõ.

A helyes szájhigiéniáért

A bevitt ételeken felül a megfelelõ szájhigiéniára kell ügyelnünk: a napi kétszeri fogmosás és egyszeri fogselyemhasználat elengedhetetlen. Ha nincs lehetõségünk fogmosásra étkezés után igyunk vizet vagy öblögessünk. Cukros ételeket ne önmagukban, hanem a fõétkezés részeként fogyasszunk, az étel- és italfogyasztások között pedig tartsunk legalább 2 óra szünetet, hogy a nyál kifejthesse tisztító hatását.

Kép: 1

 

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!