+36 70 312 9771

Õsszel is egészségesen

kivehető műfogsor FR dental

Az õsz komor hidege sokunkban negatív érzelmeket táplál. Elköszönünk a napsütéstõl, a kirándulásoktól, és sokkal több idõt töltünk bent, a négy fal között. Ez az évszak sok betegséget is hoz, és a legtöbb ragály is ilyenkor kezdõdik, mert immunrendszerünk túl van terhelve, és nem bír megvédeni ellenük. Ezért többet fújjuk az orrunkat és prüszkölünk. De az õsz nem kell, hogy a betegeskedésrõl szóljon. Itt egy pár tipp, amivel színt vihetsz a szürke napokba, és megõrizheted vitalitásod, egészséged!

õsz

A vitaminok

Õsszel különös figyelmet kell szentelni a megfelelõ mennyiségû vitaminok és ásványi anyagok szervezetbe vitelére. Érdemes ebben a szezonban is minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, és van is bõven; a sütõtök például sok A vitamint tartalmaz, és még a dohányzásról és alkoholról való leszokásban is segítségünkre lehet. A káposzta is segíthet egészségünk megõrzésében magas C-vitamin tartalmával, míg a körte és az alma magas antioxidáns tartalmával teszi ugyanezt.

Váltott zuhany

Közismert tény hogy a váltott zuhany (amikor változtatjuk a hõmérsékletét hideg és meleg között) jót tesz a vérkeringésnek. Ez ellenállóbbá tesz minket a kórokozókkal szemben, és az anyagcserénket is felgyorsítja. Érdemes meleg zuhannyal kezdeni, mert azt jobban szereti a testünk. Kezdjük a lábunknál, és haladjunk egyre feljebb, lassan hidegre váltva- Ezt tegyük meg háromszor, és a végén hideggel öblítsük át magunkat. Ez után gyorsan törölközzünk meg és öltözzünk fel jó melegen.

Meleg leves

Sokan nem kedvelik a leveseket, pedig nincs is jobb egy gõzölgõ tál levesnél egy hideg éjszakán. Nem viccbõl született a közmondás, hogy a forró leves gyógyír sok mindenre. Ha levesben van, még azok is megeszik a répát vagy zöldborsót, akik amúgy idegenkednek a zöldségektõl. Még akkor sem kell lemondani róla ha éppen nincsen idõnk fõzõcskézni, mert egyre több utcai étkezde rendelkezik levesekkel.

Rendszeres testmozgás

Nem kell lemondanunk a sportról csak azért mert lehûlt az idõ. A testünknek és lelkünknek ugyanúgy szüksége van a mozgásra és a sportra, valamint a friss levegõre. Érdemes sétálni, biciklizni, vagy akár kirándulni is, de csak a megfelelõ öltözékben. Így segíthetünk légzõ szerveinknek, hogy megszokják a hidegebb levegõt, ami segít abban, hogy egészségesen mûködjön az immunrendszerünk. Fontos hogy hagyjunk elég idõt a testünknek arra, hogy regenerálódjon; érdemes egy pár pihenõ napot is beiktatni.

Víz

Nem csak nyáron fontos, hogy elég folyadékot vegyünk magunkhoz, télen is szükséges. Indul a fûtés szezon, és ez kiszárítja a benti levegõt. Fontos nedvesen tartani a szánkat és az orrunkban található nyálkahártyákat, hisz a száraz nyálkahártya könnyen válik baktériumok martalékává. Egy forró tea amúgy is mindig jól esik.

Pihenés

Az egyik alapvetõ feltétele a betegség megelõzésének a rendszeres pihenés. Testünk legyengül nélküle és ellenálló képességünk hanyatlik. Ha szükséges, iktassunk be egy rövid délutáni pihenést a napjainkba, vagy feküdjünk le korábban, így az ébren maradt órákban jobban tudunk teljesíteni.

Rendszeres kézmosás

A kilincsek, közszolgálati gépjármûvek, illetve korlátok hemzsegnek a baciktól õsszel. Hogyha haza érünk, vagy munkahelyünkre, az elsõ dolog egy alapos kézmosás legyen. Ez az egyik legfontosabb lépés amit tehetünk egészségünk megõrzése érdekében.

Szauna

Érdemes néha elnézni a szaunába, hogy jól leizzadjunk és felmelegedjünk. A toxinok így el tudják hagyni a testünket, míg a forró levegõ megedzi az immunrendszert és az ereket. Akik nem bírják a forróságot, azoknak bátran tudom ajánlani az infraszaunát, ami hasonló pozitív egészségügyi hatásokkal bír, csak forróság nélkül. A szaunában kiválóan lehet beszélgetni is, és az idõ amúgy is sokkal gyorsabban telik jó társaságban.

Kép: 1.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!