Gyökércsúcs rezekció

Gyökércsúcs rezekció, a fogmegtartás legvégső eszköze

Gyökércsúcs rezekció

Fogaink megbetegedése, bár az esetek jelentős részében nem visszafordítható folyamat, egyáltalán nem vezet feltétlenül a fog elvesztéséhez. A fogaink megtartásáért végzett kezeléseket gyűjtőnéven konzerváló kezeléseknek nevezzük. A konzerváló kezelések közé tartoznak a fogtömések, a fogkőeltávolítás, a barázdazárások, és a gyökérkezelések is. Ha ezek a kezelések kudarcot vallanak, még akkor sem kell feltétlenül a fogóért nyúlni. A gyökércsúcs rezekció révén gyökérkezelt fogaink még sokáig panaszmentesen állhatnak rendelkezésünkre

Nézzünk egy egyszerű, ám annál tipikusabb példát egy fog megmentésére:

A gyökércsúcs rezekció kezelés menete

A gyökércsúcs rezekciót más néven gyökércsúcs amputációnak is nevezik, melyet korábban már gyökértömött fogakon hajtanak végre. Az előkészületek részeként röntgenfelvételt készítünk a területről. A beavatkozás során szájsebésze a gyökércsúcsnál bemetszést ejt. A kezelés helyi érzéstelenítésben zajlik, fájdalommentesen. A foggyökér végét leválasztjuk és eltávolítjuk - a foggyökér hosszának legalább ⅔-a még így is a szájban marad, hogy kellő stabilitást adjon a fognak és az ellenállhasson a mindennapi igénybevétel során őt érő erőhatásoknak.

Garantálható-e a fog megmentése?

A kezelés jellegéből adódóan a gyökércsúcs rezekció sikerességére garancia nem vállalható. A kezelés, ahogy korábban is említettük, a legutolsó próbálkozás, melyet egy gyakorlatilag végső stádiumban lévő fog megmentésére teszünk. A folyamat, ami a kezelendő fog aktuális állapotáig vezetett igen soktényezős, amelyek közül a legnagyobb szerepet a páciens szájhigiéniája, a kontrollvizsgálatok gyakorisága játssza. Emellett nem hanyagolható el a paciens általános egészsége sem, hiszen a fogak körüli gyulladások leküzdésében a fogorvos és az általa javasolt orvosságok csak segíteni tudnak - a munkát maga a szervezet végzi el.

  1. A fog szuvasodása -> konzerváló kezelés: fogtömés
    Probléma: elégtelen szájhigiénia
  2. A szuvasodás eléri a pulpakamrát -> konzerváló kezelés: gyökérkezelés
    Probléma: krónikus gyulladás a gyökércsúcs körül
  3. A szervezet nem tudja leküzdeni a gyulladást -> konzerváló kezelés: gyökércsúcs rezekció
 

Árainkat itt érheti el.

Kedvezmény: 42-52%

A gyermekvárás alatt és a baba megszületését követően minden anyuka fogai fokozott romlásnak vannak kitéve, intenzívebb odafigyelést kíván a fogak egészségének megóvása.

  • 42-52% árengedmény,
  • akár további 3000 Ft-os kedvezménykártya!
Tovább olvasom
Online bejelentkezés

Foglaljon időpontot még ma!

×