+36 70 312 9771

Bölcsességfog növekedés – áldás vagy átok?

bölcsességfog növekedés

A bölcsességfog a harmadik nagyõrlõk hétköznapi elnevezése. Elhelyezkedésükbõl adódóan gyakran impaktáltak, vagyis nem, vagy csak részlegesen bújnak ki. Gyakran rossz irányba nőnek, komoly fájdalmat és fogtorlódást okozva, ami a tisztítást is megnehezíti. Az eredmény legtöbbször gyulladás, szuvasodás vagy akár szájzár is lehet. Egyes esetekben viszont a bölcsességfogak képesek más kihullott vagy eltávolított fogak helyébe lépni. Mikor hasznos megtartani a bölcsességfogat, és mikor érdemes megszabadulni tõle? Cikkünkben erre adunk választ.

bölcsességfog

Bölcsességfog – Kihalásra ítélve

A bölcsességfog fõleg õseinknek segített a kemény táplálék, fõleg a nyers gabonafélék megrágásában. A modern kori étrendben azonban már puhább, egyszerûbben rágható táplálékok szerepelnek, így nincs szükség extra õrlõfogakra. Az evolúció során ezért az állkapocs mérete csökkent, amelyben így alig, vagy egyáltalán nem jut hely a bölcsességfogak számára. Érdekesség, hogy egyre többen születnek a bölcsességfog csírája nélkül, így õk nem is számíthatnak a fogak megjelenésére.

A bölcsességfog növekedés okozta problémák

Az eltávolítás fõ oka, hogy manapság egyre többen szenvednek impaktált bölcsességfog okozta kellemetlenségektõl. Ha a bölcsességfog egyáltalán nem tör elõ, állkapocs-ciszták képzõdhetnek. Ezek, ha utat találnak a szájüregbe, súlyos problémákat, gyulladást, vagy akár állkapocscsont-vesztést is okozhatnak.
A részlegesen elõtörõ bölcsességfog fájdalmasan irritálhatja az állkapocsban futó idegeket. Más esetben pericoronitis, azaz a bölcsességfogat fedõ ínyszövet gyulladásos megbetegedése alakulhat ki. Ilyenkor az íny és a bölcsességfog közé ételmaradék szorul, amely a baktériumok melegágya. Ez a gyulladáson, magas lázon kívül az érintett és a környezõ fogak szuvasodását, fájdalmat és rossz leheletet is okozhat.
A bölcsességfog kinövése során általában a középvonal felé nyomja az elõtte elhelyezkedõ többi fogat. Ezáltal a fogsor rendezetlenné és nehezen tisztíthatóvá válik. Így fogszabályozás elõtt szóba kerülhet a bölcsességfogak eltávolítása, hiszen az összetorlódott fogak a teljes szabályozást meghiúsíthatják, vagy tönkretehetik a már elért eredményeket.

Bölcsességfog eltávolítás – nincs mitől tartani

Ha panorámaröntgen vagy CT igazolja, hogy a bölcsességfog okozza a panaszokat, minél hamarabb el kell távolítani a gócot. A mûtét általában helyi érzéstelenítésben zajlik, de a fogak elhelyezkedése vagy nagy száma miatt altatásban is végezhetõ. Panasz nélkül azonban nem érdemes eltávolíttatni bölcsességfogainkat. Megfelelõ ápolás mellett erõs és terhelhetõ fogakká válhatnak, amik át is vehetik más eltávolított vagy kihullott fogak helyét. Így érdemes gondoskodni róluk, és megõrizni õket, ameddig lehetséges.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!