Bölcsességfog húzás, eltávolítás

Milyen problémára ad megoldást? A bölcsességfogak gyakran okoznak kellemetlenséget növekedésük során is, ami akár fájdalom vagy arcduzzanat formájában is jelentkezhet. Ez későbbi fogszuvasodáshoz, fogazat eltolódásához vagy akár szájzárhoz vezethet. Érdemes mielőbb orvoshoz fordulni ezekkel a problémákkal.
Ajánlott kiegészítő kezelés(ek): Teljes körű állapotfelmérés
CT felvétel és/vagy panoráma röntgen
Fogkő-eltávolítás
Várható kezelési idő vagy alkalom: 60-90 perc
A kezelésekkel kapcsolatos költségek:

Panoráma röntgen - (8.000 Ft)

Bölcsességfog húzás (egyszerű) - (28.000 Ft)

Impaktált bölcsességfog húzás (műtéti úton) - (45.000 Ft)

Mi az a bölcsességfog, és miért kell kihúzni?

Bölcsességfog-húzás

Bölcsességfognak az alsó és felső fogsor mindkét oldalán a leghátsó fogakat, harmadik molárisokat nevezzük. Ezek a fogak bújnak elő legkésőbb, és ezek azok a fogak, melyek a legtöbb problémát okozzák. A bölcsességfogak növekedésük során is gyakran okoznak kellemetlenséget, mely fájdalom, vagy arcduzzanat formájában jelentkezik.

A már teljesen előtört bölcsességfogak a mindennapi tisztításkor nehezen hozzáférhetők, így jobban ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének is. Emellett nem ritkán a bölcsességfogak fekvő, vagy erősen dőlt pozíciójúak, ez pedig a többi fog torlódásához, esztétikai és harapási rendellenességek kialakulásához is vezethet.

A bölcsességfog húzás, eltávolítás akkor javasolt, ha:

  • Pozíciójuk miatt nehezebben tisztíthatók, tehát a fogszuvasodás veszélyének komolyan ki vannak téve. A fogszuvasodás komolyabb problémákhoz vezethet, erős fájdalomhoz, duzzanathoz.
  • A bölcsességfogak hajlamosak arra, hogy a fogazatot eltolják. Emiatt súlyos torlódások alakulhatnak ki, mely csak fogszabályozóval kezelhető. Ilyen esetben a bölcsességfogak húzása elengedhetetlenné válik.
  • Félig előtört, vagy egyáltalán ki sem nőtt, szinte vízszintes pozícióban fekvő bölcsességfogakat igen gyakran látni. Ezek húzás nélkül igen komoly panaszokat is okozhatnak: erős fájdalom, látványos arcduzzanat, vagy akár szájzár.

Az egészséges, megfelelő pozíciójú fogak fontos szerepet játszhatnak a rágásban, kihúzásuk csak akkor javasolt, ha megtartásuk egészségügyi kockázatot jelent.

Bölcsességfog húzás után

A bölcsességfog húzás után különös figyelmet kell fordítanunk a terület megfelelő ápolására. Fogorvosa szóban és írásban is minden szükséges információt a rendelkezésére fog bocsátani - ezek betartása nem csak erősen javallott, de elmulasztásuk komoly egészségügyi kockázatot is hordoz.

  • Kerüljük a dohányzást!
  • Kerüljük a tejtermékek fogyasztását!
  • A műtéti területet ne szívogassuk, ne öblögessünk!
  • Ne végezzünk megerőltető fizikai munkát!
  • Az eltávolított fog helyét puha fogkefével, óvatosan tisztítsuk!

A bölcsességfog eltávolítás lehet egyszerű, néhány perces művelet, és komplikált szájsebészeti beavatkozás is. A bölcsességfog húzás árát a kezelés komplexitása határozza meg.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom