+36 70 312 9771

A fogtömés menete

Man receiving dental examination

A fogtömés a leggyakoribb fogászati eljárások közé tartozik. Valószínûleg minden embernek volt már legalább egy lyukas foga az élete során, ennek ellenére a legtöbben a következõ alkalommal is rettegve ülnek be a fogorvos kezei alá.

Mit csinál a fogorvos, amikor betömi a  fogunkat? Kifúrja, és tömést helyez bele, ez a két dolog szokott megmaradni az emberek fejében. Bizonyára azért, mert sokan szándékosan elterelik a figyelmüket a mûveletrõl, így nem figyelnek oda a kezelés alatt, hogy mit is csinál a szájukban a szakember. Pedig a fogtömés nem csak két lépésbõl áll. Hogy mi más zajlik még a folyamat közben, az cikkünkbõl máris kiderül.

Fogtömés
Fogtömés

A fogtömés menete, lépései

Elsõ lépés: a szuvas rész eltávolítása fúróval, ha az nagyobb mint egy tûhegy.
Második lépés: ha a fog már teljesen tiszta és sima a szuvas részektõl, felviszik az önsavazó Adhesive-et, ami a tömítõ anyag elhelyezésének elõkészítésére szolgál. Erre azért van szükség, mert a fogtömésnek kémiailag is rögzülnie kell a fogszövethez.
Harmadik lépés: a ragasztóréteg fotopolimerizálása. Ezt 10 másodpercig kell csinálni.
Negyedik lépés: az alábélelõ, speciális kompozit elhelyezése. Ez azért kell, hogy jó alapra lehessen betenni a fogtömést, ám emellett lezárja a dentint, és szigetel is.
Ötödik lépés: a lyuk approximális falának felépítése. Ehhez test, zománc színû tömõanyagot használnak.
Hatodik lépés: egy réteg dentin színû tömõanyag elhelyezése.
Hetedik lépés: maga a fogtömés. A fogtömést rétegenként alakítják ki, minden réteget 10 másodpercig fotopolimerizálnak.
Nyolcadik lépés: a polírozás, amellyel a fogorvos kialakítja a fogtömés végleges formáját. Fontos, hogy a tömést addig kell polírozni, amíg a megfelelõ harapás magasságot el nem érjük. Ebben a páciensnek is segítenie kell, mert õ érzi, hogy zavarónak érzi-e még, valahol kilóg, karcolja-e, a fogorvos pedig ott igazítja, ahol a páciense kéri.

szuvas fog, fogtömés menete
Szuvas fog

Mikor szükséges a fogtömés?

Fogtömésre akkor van szükség, ha a fogunkat borító fogzománc felszíne megsérül, ami mögött leggyakrabban a fogszuvasodás áll. Sokszor, ha a fogak letöredeznek vagy elkopnak, szintén lehet fogtöméssel pótolni a foghiányt.

Megelõzés

A megfelelõ szájápolási szokások, a helyes étkezés és a rendszeres fogorvosi vizsgálat segít megelõzni a bajt. A fogszuvasodás azonban bárkivel elõfordulhat, és gyakran ki is alakul. Amikor megsérül a fogzománc, nagyobb eséllyel károsodnak a fog belsõ, érzékenyebb részei is, amelyek már komolyabb gondot is okozhatnak. Ha idõben megyünk a fogorvoshoz, akkor a fogtömés megakadályozza a fertõzés továbbterjedését, azaz nem sérülnek meg ezek a részek. Éppen ezért ajánlott már az elsõ jelek megjelenésekor a fogorvoshoz fordulni.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!