+36 70 312 9771

A gyökérkezelés menete

fájdalommentes gyökérkezelés Budapest Fr Dental

A gyökérkezelés az elsõszámú olyan eljárás, ami a fog kihúzása nélkül is biztosítja a panaszok elmúlását, ezért ez a leghatékonyabb fogmegtartó fogászati beavatkozás. Gyökérkezelést azok a páciensek kérnek, akiknek gyulladt, sérült vagy elszuvasodott fogaik fájdalmat és/vagy arcduzzanatot okoznak. A gyökérkezelt fog a kezelés után már nem okoz panaszokat, funkciója és esztétikája viszont továbbra is megmarad. Hogy az eljárás során valójában mi is történik, azt cikkünkbõl máris megtudhatja.

Gyökérkezelés menete
Gyökérkezelés

A gyökérkezelés fontossága

A gyökérkezelés tulajdonképpen a pulpa kamrában, illetve a gyökércsatornában lévõ baktériumok elpusztítása. Ezen baktérium elpusztítására a gyökérkezelés az egyetlen mód. Ha nem folyamodunk ehhez az eljáráshoz, akkor a baktériumok szó szerint lebontják a pulpa szövetét, ennek során pedig bomlástermékek keletkeznek. Az érzékenységet és a fájdalmat, amit érzünk, ezek a bomlástermékek okozzák, mivel a melegben egyre csak tágulnak.

Ám ha a fájdalom és a kellemetlen panaszok nem is jelentkeznének, akkor sem szabadna kezeletlenül hagyni a fogat, hiszek a baktériumok a foggyökér körüli szöveteket is károsítják, gyulladásokat okoznak, ennek szövõdményeként pedig akár a fogunkat is elveszíthetjük.

A gyökérkezelés sok idõt, türelmet és precizitást igénylõ feladat, hiszen a fogorvosoknak rengeteg dologra oda kell figyelniük. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy gyökérkezelés lépésrõl-lépésre.

A gyökérkezelés menete

A beavatkozást fogszakorvos vagy gyökérkezelõ specialista végezheti el, ha megengedhetjük magunknak, akkor inkább az utóbbi válasszuk, hiszen õ részletesen ismeri az okokat és a kezelést, mivel a fogbél és az idegek szakorvosa. Akkor sem kell viszont félni, ha az eddigi, jól bevált fogorvosunkhoz megyünk, ugyanis egy általános fogorvosnak is el kell tudnia végezni egy ilyen gyakori beavatkozást.

Elsõ körben röntgenfelvételt készítenek a fogazatról, mert a képen rendkívül jól látható a fogbél alakja, illetve az is, hogy jelen pillanatban is fennáll-e a gyulladás. Magát a beavatkozást még egy érzéstelenítés és a fog környékének tamponizálása is megelõzi, utóbbi azért fontos, hogy a terület végig száraz maradjon. Csak és kizárólag ezek után nyúlnak hozzá a foghoz.

Ahhoz, hogy hozzáférjenek a kezelésre szoruló felülethez, elõször egy lyukat kell fúrni a fogba. Ha ez megvan, akkor a rossz idegszövet eltávolítása következik.

A további fertõzések kialakulás ellen, illetve a fog funkciójának megtartása érdekében a kipucolt fogba úgynevezett gyökértömést kell helyezni, ami tulajdonképpen egy gumitartalmú anyagból készül.

Miután a gyökértömés a helyére került, általa pedig biztosítva van a fog funkciójának megfelelõ mûködése, az esztétikai rész következik. Ebben a szakaszban a fog koronáját kell helyreállítani. Ez kétféleképpen történhet: ha a fognak még maradt használható része, akkor hagyományos fogtöméssel alakítják ki a fog eredeti formáját, ha viszont ez nem kivitelezhetõ, akkor koronát készítenek rá.

A beavatkozást követõ néhány napban lehetséges, hogy a kezelt fog érzékenyebbé válik, ha ezt nem bírjuk elviselni, nyugodtan lehet fájdalomcsillapítót bevenni, de általában már másnap ugyanúgy tudjuk használni a kezelt fogat is, mint az összes többit.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!