Gyökérkezelés

Milyen problémára ad megoldást? A gyökérkezelés az erősen fájó, gyulladt fogakat is képes hosszú évekre konzerválni és tünetmentessé tenni.
Ajánlott kiegészítő kezelés(ek): Teljes körű állapotfelmérés
Röntgen
Várható kezelési idő vagy alkalom: Foganként/alkalmanként 30-90 perc (általában egy fog 2-3 alkalom)
A kezelésekkel kapcsolatos költségek:

Panoráma röntgen - (8.000 Ft)

Intraorális röntgen - (4.000 Ft)

Gyökérkezelés (trepanálás) 1 típusú - (25.000 Ft)

A gyökérkezelést a fogmegtartó kezelések közé soroljuk: egy jól elvégzett gyökérkezelés az erősen fájó, gyulladt fogakat is képes hosszú évekre konzerválni, és tünetmentessé tenni. Lényege, hogy a kezelés során a fogbélüregben található idegeket, ereket és kötőszövetet a fogorvos eltávolítja, majd ideiglenes, gyógyszeres tömőanyaggal látja el a fogat. Miután a gyulladás teljes mértékben megszűnt, az üreget speciális tömőanyaggal tölti fel és tartósítja a fogat. Gyökérkezeléssel még a nagymértékben szuvasodott fogat is meg tudjuk menteni a Forest&Ray rendelőben.

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

 • Ha a fog belsejében található szövetek (idegek, vérerek) begyulladtak, vagy már teljesen elhaltak.
 • Mély szuvasodások, letört fogak esetében, ha a pulpakamra megnyílik, vagy nagy az esély erre.
 • Ha a fogat koronához vagy hídpótláshoz preparáljuk, és az adott fognál különösen nagy a rizikója a későbbi problémák kialakulásának.

Milyen tünetek előzik meg a gyökérkezelést?

 • Hideg és meleg ételek, italok fogyasztásakor hosszú, elnyúló fájdalom érezhető a fogban.
 • A fog elszíneződik, kívülről is látszik a fog belsejében zajló gyulladás.
 • A lüktetés és fájdalom éjszaka is jelentkezik, melyre Ön gyakorta felébred.
 • A fog harapáskor és rágáskor is érzékeny.
 • A gyökérkezelésre szoruló fog esetében gyakran panaszkodnak pácienseink arra, hogy az akkut gyulladás miatt úgy érzik, mintha a foguk kiemelkednie a helyéből.


Mély fogszuvasodás és mechanikai sérülés egyaránt okozhatják a felsorolt tüneteket: rendelőnkben egy panoráma röntgennel győződünk meg, hogy el kell-e végezni a gyökérkezelést a begyulladt fogon.

fájdalommentes gyökérkezelés

A súlyosan gyulladt fog nagy fájdalmakat okoz

A gyökérkezelés menete

 1. Az első lépés mindig a pontos diagnózis felállítása az Ön panaszai és a képalkotó vizsgálatok alapján. Ha megállapítjuk, hogy Önnek gyökérkezelésre van szüksége, akkor az eljárás kezdetét veszi.
 2. A fogorvos megnyitja a fogat a rágófelszín, illetve frontfogak esetén a nyelv, szájpadlás felől.
 3. Miután a fogbélkamra tartalmát eltávolítottuk, a gyökércsatornákat gyökérreszelő tűvel tágítjuk, formázzuk és kiszárítjuk, hogy minden gyulladt területtől megszabadítsuk a fogat.
 4. A fogorvos gyógyszert helyez a gyökércsatornába és ideiglenes töméssel lezárja a fogat.
 5. A gyógyszeres tömést a gyulladás teljes megszűnéséig szükség szerint többször is cseréljük.
 6. A gyökereket speciális gyökértömő anyaggal látjuk el.
 7. A fogorvos elkészíti a fog látható részének a helyreállítását. Ez történhet fogtöméssel, fogkoronával, vagy inlay készítésével.

gyökérkezelés Budapesten

Gyökértömés után olykor koronára is szükség van

Gyökérkezelés Gyakori Kérdések

Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés általában 2-3 alkalmat jelent, és többnyire hetente egyszer kell megjelenni rendelőnkben. Az egy gyökerű fognál maga a gyökérkezelés mindössze 20-30 perc, míg egy háromgyökerű rágófognál például 1 órát is igénybe vehet az alapos kezelés. A második alkalom általában fél órás szokott lenni, a harmadik pedig a végleges tömés miatt kicsit hosszabbra is nyúlhat, általában 1 órán át tart. Ha fogkoronára is szükség van, akkor még plusz két alkalomra is számíthatunk.

Mennyire fáj a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés mindig helyi érzéstelenítésben történik, ezért a páciens nem érez semmilyen fájdalmat a beavatkozás közben. Az eljárás célja a beteg fog gyulladásának megszüntetése, ezért a végleges tömésig az antibakteriális töltőanyag szükség szerint a felírt antibiotikumos kúra is a fájdalmakat hivatott megszüntetni.

Miért nem szabad halogatni a gyökérkezelést?

Amikor a fogszuvasodás túl közel kerül a fog belsejében található kötőszövethez, és a baktériumok bekerülnek az idegcsatornába, akkor a pulpa gyulladásba kerül, ami nagy fájdalmakat okoz. A páciensek többsége még ebben az állapotban fordul fogorvoshoz, mert a fájdalomcsillapítók is csak átmeneti enyhülést hoznak.

Előfordul azonban, hogy a gyulladásos folyamat már lezajlott és a fogbél teljesen elhalt. Sokan ilyenkor megkönnyebbülnek, mert ez a stádium már egyáltalán nem okoz fájdalmakat. Az elhalt idegek, vérerek viszont kiváló talajt jelentenek a baktériumok szaporodásának. Ráadásul a fog vérkeringése ekkorra megszűnik, ezért a szervezet védekező mechanizmusai sem jelentenek akadályt a baktériumoknak, amik rövidesen eljutnak a fog gyökércsúcsához és itt szép lassan egy zsákot képeznek. A csontos területeken sajnos bekerülnek a véráramba és folyamatos bakteriális fertőzést okoznak a szervezetnek, melyet gócbetegségnek nevezünk. A testben képződött gócok gyengítik az immunrendszert és olyan további betegségeket okoznak, mint ízületi gyulladás, hormonális zavarok és hajhullás.

Ha Ön időben orvoshoz fordul, akkor ezek a súlyos szövődmények messziről elkerülhetők és az esetek többségében a beteg fog is megmenthető.

gyökérkezelés pontos menete

A mély szuvasodás esetében a gyökérkezelés az utolsó esély a fog megmentésére

Várható fájdalom a gyökérkezelés után?

A gyökérkezelt fog a kezelés után néhány napig még fájhat, hiszen a gyulladás teljes elmúlása időbe telik. Kiváltképp akkor, ha a baktériumok már a gyökércsúcsot is megtámadták. Ha Ön 3-4 nappal a kezelés után is erős fájdalmat tapasztal, akkor újra el kell látogatnia rendelőnkbe. Ha viszont a gyökértömést követően az érzékenység és irritáció napról napra csökken, akkor a folyamat jó úton halad.

Miért nincs garancia a gyökérkezelésekre?

Fontos tudni, hogy a gyökérkezelés során nem fogorvosunk az egyetlen, aki a kérdéses fog megtartásáért küzd. A küzdelemben egyenlő szerep jut a páciens immunrendszerére is. A kialakult gyulladást fogorvosunk a fog oldaláról kezeli, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kezelés sikeres legyen. Ezzel párhuzamosan páciensünk szervezetének is fel kell vennie a kesztyűt - ezt gyakran támogatjuk antibiotikum felírásával. Mivel az immunrendszer harcát nem fogorvosaink vívják, így sajnos garanciát sem tudunk vállalni a sikerességére.

Mik a gyökérkezelés veszélyei, szövődményei?

A gyökérkezelés után a fogunk törékenyebbé válik, így könnyedén letörhet belőle egy-egy darab a gyökérkezelés után. Fogorvosaink ezért koronát szoktak javasolni, mellyel elkerülhető, hogy a fog mechanikai szerkezete roncsolódjon.

A gyökérkezelés ára

Rendelőnkben a gyökérkezelés ára 18 700 forinttól kezdődik, de a pontos költségeket az árlistánkon tudja megtekinteni. Ez az összeg azonban nem minden páciensünk esetében egyforma és pontosan csak a kezelési terv felállítása után tudjuk meghatározni, hogy az Ön esetében milyen anyagi vonzatai vannak a beavatkozásnak.

Ha szeretne időpontot kérni rendelőnkbe, akkor keressen minket elérhetőségeinken!

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom