Gyökérkezelés

Milyen problémára ad megoldást? A gyökérkezelés az erősen fájó, gyulladt fogakat is képes hosszú évekre konzerválni és tünetmentessé tenni.
Ajánlott kiegészítő kezelés(ek): Teljes körű állapotfelmérés
Röntgen
Várható kezelési idő vagy alkalom: Foganként/alkalmanként 30-90 perc (általában egy fog 2-3 alkalom)
A kezelésekkel kapcsolatos költségek:

Általános konzultáció - (5.000 Ft)

Panoráma röntgen - (5.500 Ft)

Kis röntgen - (2.500 Ft)

Gyökérkezelés - (18.700 Ft-tól)

Mi a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés

A gyökérkezelést a fogmegtartó kezelések közé soroljuk. Lényege, hogy a kezelés során a fogbélüregben található tartalmat (idegek, erek, kötőszövet) a fogorvos eltávolítja, majd ideiglenes, gyógyszeres tömőanyaggal látja el a fogat. Miután a gyulladás teljes mértékben megszűnt, az üreget speciális tömőanyaggal tölti fel.
Egy jól elvégzett gyökérkezelés az erősen fájó, gyulladt fogakat is képes hosszú évekre konzerválni, és tünetmentessé tenni.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

  • Ha a fog belsejében található szövetek (idegek, vérerek) begyulladtak, vagy már teljesen elhaltak.
  • Mély szuvasodások, letört fogak esetében, ha a pulpakamra megnyílik, vagy nagy az esély erre.
  • Ha a fogat koronához vagy hídpótláshoz preparáljuk, és az adott fognál különösen nagy a rizikója a későbbi problémák kialakulásának.

A gyökérkezelés folyamata, lépései

  1. A fogorvos megnyitja a fogat a korona oldaláról.
  2. Eltávolítjuk a fogbélkamra tartalmát, a gyökércsatornákat tágítjuk, formázzuk, kiszárítjuk.
  3. A fogorvos ideiglenes, gyógyszeres töméssel látja el a fogat.
  4. A gyógyszeres tömést a gyulladás teljes megszűnéséig szükség szerint többször is cseréljük.
  5. A gyökereket speciális gyökértömő anyaggal látjuk el.
  6. A fogorvos elkészíti a fog látható részének a helyreállítását. Ez történhet töméssel, koronával, vagy betét készítésével.

Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés általában 2-3 alkalmat vesz igénybe, és általában heti 1 alkalmat szoktak javasolni fogorvosaink. Az 1 gyökerű fognál maga a gyökérkezelés 20-30 perc, de egy 3 gyökerű rágófognál például már 1,5 óra is lehet. A második alkalom már csak általában fél órás szokott lenni, a harmadik pedig a végleges tömés miatt lehet kicsit hosszabb, általában 1 óra. Ha fogkoronára is van szükség, akkor még egy alkalomra vagy hosszabb harmadik alkalomra számíthatunk.

Gyökérkezelés
A képen látható a gyökérkezelés folyamata

Mennyire fáj a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés az első alkalommal járhat fájdalommal, ilyenkor fájdalomcsillapító injekciót szokott beadni a fogorvos. Az utána való alkalmakon már általában nem jelentkezik fájdalom, mert az idegek már nincsenek meg a fogban. 

Miért nincsen garancia a gyökérkezelésekre?

Fontos tudni, hogy a gyökérkezelés során nem fogorvosunk az egyetlen, aki a kérdéses fog megtartásáért küzd. A küzdelemben egyenlő, sőt, bizonyos esetekben nagyobb szerep jut a páciensre, pontosabban a páciens immunrendszerére. A kialakult gyulladást fogorvosunk a fog oldaláról kezeli, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kezelés sikeres legyen. Ezzel párhuzamosan páciensünk szervezetének is fel kell vennie a kesztyűt - ezt gyakran támogatjuk antibiotikum kúra előírásával. Sajnos azonban ez utóbbi fronton is vereséget szenvedhetünk. Mivel a “háború” ezen csatáit nem mi, azaz nem fogorvosaink vívják, így sajnos garanciát sem tudunk vállalni a sikerességére.

Mik a gyökérkezelés veszélyei, szövődményei?

A gyökérkezelés után a fogunk törékenyebbé válik, így könnyedén letörhet belőle egy-egy darab a gyökérkezelés után. Ezért is szoktak fogkoronát javasolni a fogorvosok a kezelés után. Viszont sajnos előfordul, hogy nemcsak egy kis darab törik le a fogból, hanem nagyobb, ekkor ki kell húzni az egész fogat és pótolni kell foghíddal vagy fog implantátummal. 
Másik veszélye a gyökérkezelésnek a gócok létrejötte a gyökérkezelt fognál. Ezek gyulladt baktériumraktárak, melyek gyakran csak röntgen segítségével láthatók. Ez esetben előbb antibiotikum kúrával kell próbálkozni, aztán ha nem működik, ki kell húzni a fogat.

Mi a teendő, ha a fog gyökérkezelés után is fáj?

Természetesen a megoldás, hogy ellátogat rendelőnkbe, ahol el tudjuk látni a panaszát. Amíg a fog nincs helyreállítva, addig a kezelés még zajlik, és a kellemetlen tünetek nem mindig szűnnek meg az első alkalom után. Ezért sajnos a gyökérkezelés utáni duzzanat, fájdalom természetes velejárója a kezelésnek.

 

Árainkat itt érheti el.

Ár: 4700 Ft

Évente legalább egyszer érdemes elmenni fogászati állapotfelmérésre. A csomag tartalma: állapotfelmérés, góckutatás és panorámaröntgen.

Tovább olvasom