+36 70 312 9771

A helyes szájápolásról

Fogselyem FR Dental

A legtöbb fogászati probléma, mint például a fogszuvasodás, a fogíny és fogágy gyulladás széles körben elterjedt betegségek. A problémák legfõbb oka a fogakon megtalálható bakteriális lepedék, amely a rossz szájhigiéniás szokásokra vezethetõ vissza, illetve a rendszeres fogorvosi ellenõrzés hiányára. Az elõbb említett problémák 80%-a megelõzhetõ megfelelõ szájhigiénés szokásokkal és folyamatos fogorvosi ellenõrzéssel.

A fogmosás helyes technikája

Hiba, ha fogunkat erõvel, sikálással, dörzsöléssel akarjuk megtisztítani, hiszen így a fogzománcunkat sértjük. Fontos, hogy puha sörtéjû fogkefével, lehetõség szerint minden étkezés után, de legalább naponta kétszer mossuk meg fogainkat. Tartsuk fogkefénket úgy, hogy a fogkefe feje a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be és körkörös mozdulatokkal haladjunk, egyszerre 2-3 fogat tisztítva körülbelül 15-ször megismételve. Ezután a fogak felsõ része felé végezzünk söprõ mozgást, amivel eltávolítjuk a fellazított lepedéket.  Így a fogak oldalát tudjuk alaposan megtisztítani, de a rágófelszínek tisztítását a jól bevált körkörös mozgással végezzük. Három havonta mindenképpen váltsunk fogkefét. Ha fogazatunk nem egészséges, akkor ki kell kérni szakember véleményét, aki személyre szabott technikát tanít fogaink tisztítására.

szájápolás
A fogselyem nélkülözhetetlen az alapos tisztításhoz

A fogselyem használata

Ha a fogak nagyon szorosan helyezkednek el a szájüregben, akkor több ponton is összeérhetnek, így könnyebben okozva fogszuvasodást.  Ajánlott naponta egyszer fogselymet használni. Használatához egyszerre 40-50 cm-es darabot vágjon le a fogselyembõl, a csomagolásán található fémfül segítségével. A két végét csavarja a középsõ ujja köré úgy, hogy kb. 4-5 cm-es rész maradjon szabadon a két ujja között. Ezután a mutatóujjával megfeszített fogselymet vezesse be a fogközbe, tekerje a fogselymet C-alakban fogai köré és gyengéden mozgatva tisztítsa meg a fogközöket. A fogíny védelme érdekében óvatosan kell bánni a fogselyemmel! A mozdulatot ismételje meg minden fogköznél úgy, hogy közben minden alkalommal tekerje ujjára a fogselyem már használt részét. Ezáltal minden fogköznél tiszta fogselymet használjon!

A szájvíz

Javasolt naponta kétszer, minimum 30 másodpercig öblögetni 15-20 ml jó minõségû antibakteriális szájvízzel. Érdemes zárt fogsorral zubogtatni, így a szájvíz behatol a fogak közötti résekbe és az ínyszél alatti területekre is, ahol a lepedék a leggyakrabban felhalmozódik. Célszerû gargalizálni is, így kiöblítve a hátsó szájüreget.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!