+36 70 312 9771

A fogszuvasodás visszafordítása

Fogszuvasodás visszafordítása

Bizonyára sokunknak volt már fájó, lyukas foga, fogtömése élete során. Azonban ennek nem kell rendszerûen bekövetkeznie fogaink életében: a fogszuvasodás nem csak hogy megelõzhetõ, de ha idõben észleljük, vissza is fordítható!

Hogyan keletkezik a fogszuvasodás?

Mint a legtöbb fogászati probléma, a fogszuvasodás is elsõsorban a nem megfelelõ szájápolás és a helytelen táplálkozás számlájára írható.
A magas szénhidráttartalmú vagy savas ételek és italok gyakori fogyasztása, a nassolás, és a nem megfelelõ fogmosási szokások mind felelõsek a fogszuvasodás kialakulásáért. A nem megfelelõen tisztított fogakon maradt ételmaradék és lepedék plakkot képez, amiben megtelepednek a baktériumok. A plakk savtermelése felborítja a száj pH-értékét, ami idõvel károsítja, és ha nem teszünk ellene, tönkre is teszi a fogzománcot.

A fogszuvasodás jelei

A probléma ott kezdõdik, hogy a fogszuvasodás kezdeti fázisában teljesen tünetmentes. Mivel a fogszuvasodás leggyakrabban hátsó fogainkat, vagy a fogak közeit érinti, így a látható jeleket sem mindig vesszük észre. Kezdeti fázisban a fogakon fehér foltok keletkeznek, majd barnás vagy fekete árnyalatúvá válnak, és mélységükben is terjeszkedni kezdenek.
Az elsõ érezhetõ tünetek akkor jelentkeznek, amikor már komolyabb a baj: fájdalmat csak akkor kezdünk el érezni, ha a szuvasodás már a fogzománcon és a dentinen átjutva elérte a fogideget. Intõ jel lehet az is, ha fogaink érzékennyé válnak a hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztására.

fogszuvasodás
Url: https://new.frdental.hu/wp-content/uploads/2023/11/Diagram_of_tooth_erosion-1.png

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Ha idõben észleljük a problémát, akkor a fogzománc szuvasodása kezelhetõ fluoriddal, illetve a P 11-4 nevû, peptidalapú folyadékkal a folyamat akár vissza is fordítható. A fluorid erõsíti a fogzománcot, így fogorvosunk ajánlhat nekünk flouridos tablettát, fogkrémet vagy szájvizet.  A szuvasodás korai fázisában pedig a peptides kezelés hatására a fog eredeti ásványi anyag készlete is helyreállhat.

Azonban ha a fogszuvasodás eléri a dentint, akkor nincs más megoldás, mint a fogtömés. Komolyabb esetekben szükség lehet gyökérkezelésre is, de a fogszuvasodás végsõ fázisa akár a fog elvesztésével is járhat.
A leghatékonyabb védekezés azonban minden esetben a megelõzés.  Megmutatjuk, hogy mire figyeljünk a fogszuvasodás megelõzéséhez!

A fogszuvasodás megelőzése

  • Figyeljünk oda a rendszeres és helyes szájápolási szokások megtartására! Mossunk fogat minden étkezés után 20-30 perccel, és a helyes fogmosási technika használata mellett ne feledkezzünk meg a fogközök és a nyelv tisztításáról sem! Használhatunk interdentális fogkefét, fogselymet vagy szájvízet is. Amennyiben nincs lehetõségünk fogmosásra, vegyünk be egy cukormentes rágót – ez segít a plakkosodás megelõzésében.
  • Válogassuk meg szájápolási termékeinket! Kérjük ki fogorvosunk tanácsát a számunkra megfelelõ fogkrém, szájvíz és fogkefe kiválasztásában. Ne felejtsük el fogkefénket, vagy elektronikus fogkefénk fejét kéthavonta cserélni!
  • A helyes étkezési szokások  és a megfelelõ étrend segít megelõzni a fogszuvasodást. A rendszeres, egészséges étkezés és a nassolás elkerülése fogainkat is védi. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök, mint a zeller vagy az alma nyersen történõ fogyasztása kifejezetten tisztító hatással van fogainkra. De kerüljük a cukros, magas szénhidráttartalmú és savas ételek, italok nagy mennyiségû fogyasztását!
  • Vegyünk részt rendszeres fogászati vizsgálatokon! A félévente történõ kontrollvizsgálat segít megelõzni a komolyabb problémák kialakulását, és a fogszuvasodás folyamatát is megállíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk.
  • A hátsó, õrlõfogak fokozottan ki vannak téve a szuvasodás veszélyének. Barázdazárással megelõzhetjük a fogszuvasodás kialakulását!

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!