+36 70 312 9771

Amalgám tömés cseréje

amalgám tömés orvos

Az amalgám tömés régóta jelen van a fogászatban viszonylag olcsó megoldást nyújtva a pácienseknek. Anyaga 50% folyékony higany, 50% fémpor, amelynek minimum 65%-a ezüst, de tartalmaz még ónt, rezet, cinket és higanyt is. Az összetevõk közül a higany rendkívül allergén anyag, ezért sok embernél okozhat problémát.

amalgám tömés
Egy amalgám tömés

Amalgám tömés káros hatásai

Alapvetõen ez a fajta tömés nem tartalmaz annyi higanyt, hogy az mérgezést okozhatna, csak akkor problémás, ha valaki allergiás erre az összetevõre (ekkor a szájüregben fehér színû elváltozás figyelhetõ meg). Fontos azonban megjegyezni, hogy az amalgám tömés beillesztésekor, eltávolításakor vagy cseréjekor szabadul fel némi higany, illetve egyes esetekben a tömés megszilárdulása után is kiszabadulhat a káros anyag. Ennek számos káros hatása lehet, ilyen például a fejfájás, gyulladások, ízületi fájdalmak, fáradékonyság, stb.. Az elõbbiek miatt nem ajánlott terhesség alatt amalgám tömést cseréltetni, mert a mérgezõ anyagok eljuthatnak a magzathoz is.

amalgám tömés

Esztétikus fogtömések

A szembetûnõ különbség az amalgámhoz képest a tömés színe, mely ez esetben illeszkedik az eredeti fogszínhez. További elõnye, hogy minimális foganyag felhasználásával tudják helyreállítani a fogat, továbbá az anyagnak nincsen egészségkárosító hatása. Tudni kell azonban, hogy ez a fajta tömés sérülékenyebb és drágább az amalgámnál.

Az amalgám tömés cseréjének menete

Az amalgám tömés cseréjét nagyon körültekintõen kell végezni, nem szabad egyszerre túl sok fogon végrehajtani az eljárást, és figyelni kell a megfelelõ méregtelenítésre is. Ellenkezõ esetben túl nagy lesz a nehézfémterhelése a szervezetünknek. Egyszerre maximum 2 fogban szabad amalgámot cserélni.

Az amalgám tömés cseréje után

A beavatkozás utáni méregtelenítés nagyon fontos, ugyanis az amalgám tömés évekig megterhelte a tüdõnket, májunkat és vesénket.
Sok pozitív hatást érzékelhetünk testünkön a csere után, például visszahúzódnak a lappangó gyulladásaink, nem lesznek szürke foltok a fogainkban, tehát ezek után magabiztosabban is kacaghatunk bárhol és bármikor.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!