+36 70 312 9771

Az esztétikus tömés nyomában

fogtömés budapest

A fogorvosok egyöntetûen vallják, hogy az amalgám tömések nem esztétikusak, hamar elhasználódnak, és káros anyagokat tartalmazhatnak. Szerencsére egyre újabb és jobb tömõanyagok jelennek meg, így a fogorvosok széles palettáról választhatnak. Cikkünkben a legtermészetesebb és legtartósabb fogtömõ anyagokat mutatjuk be. 

Esztétikus tömés
Esztétikus fogtömés

Esztétikus tömés 1. – Kompozit

A kompozit a fogtömésekhez leggyakrabban használt anyag, nem véletlenül. Üveg és porcelán részecskékkel megerõsített mûgyantából áll, amelyet képlékeny halmazállapotban helyeznek a megtisztított fogüregbe. Ezután speciális fénnyel köttetik, amely során az anyag fogzománc keménységûvé válik. A folyamat alatt az anyag kémiai összeköttetést is képez a foggal, így a tömés rendkívül tartós lesz, és tökéletesen illeszkedik az üregbe. A kompozit tömés színe a meglévõ fogéhoz igazítható, így teljesen természetes végeredményt szavatol. Felhasználása sokrétû, akár letört fog helyreállítására is használható. Nem alkalmas viszont nagyobb méretû lyukak tömésére, ekkor inlay vagy onlay alkalmazása javasolt.

Esztétikus tömés 2. – Inlay / Onlay

Ezt a megoldást akkor alkalmazzák, ha a fog nagy része hiányzik, így tömés nem helyezhetõ be, viszont egy korona felhelyezésével a fog már túl magas lenne. Az inlay a fog oldalsó részére, míg az onlay a felsõ felére kerül. A természetes, esztétikus végeredményhez a legjobb porcelán vagy kompozit anyag használata, mivel a nemesfémek színe nagyban eltér a fog színétõl, így a tömés is nagyon szembetûnõ lesz.

Esztétikus tömés 3. – Kerámia

A kerámia tömések porcelánból készülnek, amely szép megjelenésû, foltoknak ellenálló és tartós megoldás. Ennek természetesen megvan az ára is: a kerámia tömések költsége az aranytömésével vetekszik.

tömés
Fogszuvasodás kezelése esztétikus töméssel

Esztétikus tömés 4. – Üvegionomer

Ezek a tömések speciális üvegbõl és akrilból állnak. Nem olyan erõsek, mint más típusú tömések, így leginkább az íny alatti részeken, a fognyakon és tejfogakon alkalmazzák õket. Természetes megoldást nyújtanak, és némelyikük még fluoridot is tartalmaz, amely erõsíti és védi a fogakat a szuvasodástól.

Esztétikus tömés 5. – Nanokompozit

A nanokompozit tömés a jelenlegi fogászati technológia csúcsa. Rendkívül apró nanorészecskéi tökéletesen kitöltik a fogüreget, így a tömés is maradéktalanul illeszkedik. Felhasználásuk sokrétû, megjelenésük természetes, anyaguk pedig rendkívül tartós és erõs. Így jelenleg ez a megoldás a legtökéletesebb, ha tartós és esztétikus fogtömést szeretnénk.

Budapest szívében található rendelõnkben minden páciensünk számára a legtesthezállóbb tömési megoldást választják a Forest & Ray magasan képzett fogorvosai. Foglaljon idõpontot, és távozzon ragyogó és egészséges mosollyal tõlünk!

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!