A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés az elsőszámú olyan eljárás, ami a fog kihúzása nélkül is biztosítja a panaszok elmúlását, ezért ez a leghatékonyabb fogmegtartó fogászati beavatkozás. Gyökérkezelést azok a páciensek kérnek, akiknek gyulladt, sérült vagy elszuvasodott fogaik fájdalmat és/vagy arcduzzanatot okoznak. A gyökérkezelt fog a kezelés után már nem okoz panaszokat, funkciója és esztétikája viszont továbbra is megmarad. Hogy az eljárás során valójában mi is történik, azt cikkünkből máris megtudhatja.
 

Gyökérkezelés menete
Gyökérkezelés

A gyökérkezelés fontossága

A gyökérkezelés tulajdonképpen a pulpa kamrában, illetve a gyökércsatornában lévő baktériumok elpusztítása. Ezen baktérium elpusztítására a gyökérkezelés az egyetlen mód. Ha nem folyamodunk ehhez az eljáráshoz, akkor a baktériumok szó szerint lebontják a pulpa szövetét, ennek során pedig bomlástermékek keletkeznek. Az érzékenységet és a fájdalmat, amit érzünk, ezek a bomlástermékek okozzák, mivel a melegben egyre csak tágulnak.
 
Ám ha a fájdalom és a kellemetlen panaszok nem is jelentkeznének, akkor sem szabadna kezeletlenül hagyni a fogat, hiszek a baktériumok a foggyökér körüli szöveteket is károsítják, gyulladásokat okoznak, ennek szövődményeként pedig akár a fogunkat is elveszíthetjük.
 
A gyökérkezelés sok időt, türelmet és precizitást igénylő feladat, hiszen a fogorvosoknak rengeteg dologra oda kell figyelniük. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy gyökérkezelés lépésről-lépésre. 

A gyökérkezelés menete

A beavatkozást fogszakorvos vagy gyökérkezelő specialista végezheti el, ha megengedhetjük magunknak, akkor inkább az utóbbi válasszuk, hiszen ő részletesen ismeri az okokat és a kezelést, mivel a fogbél és az idegek szakorvosa. Akkor sem kell viszont félni, ha az eddigi, jól bevált fogorvosunkhoz megyünk, ugyanis egy általános fogorvosnak is el kell tudnia végezni egy ilyen gyakori beavatkozást.
 
Első körben röntgenfelvételt készítenek a fogazatról, mert a képen rendkívül jól látható a fogbél alakja, illetve az is, hogy jelen pillanatban is fennáll-e a gyulladás. Magát a beavatkozást még egy érzéstelenítés és a fog környékének tamponizálása is megelőzi, utóbbi azért fontos, hogy a terület végig száraz maradjon. Csak és kizárólag ezek után nyúlnak hozzá a foghoz.
 
Ahhoz, hogy hozzáférjenek a kezelésre szoruló felülethez, először egy lyukat kell fúrni a fogba. Ha ez megvan, akkor a rossz idegszövet eltávolítása következik.
 
A további fertőzések kialakulás ellen, illetve a fog funkciójának megtartása érdekében a kipucolt fogba úgynevezett gyökértömést kell helyezni, ami tulajdonképpen egy gumitartalmú anyagból készül.
 
Miután a gyökértömés a helyére került, általa pedig biztosítva van a fog funkciójának megfelelő működése, az esztétikai rész következik. Ebben a szakaszban a fog koronáját kell helyreállítani. Ez kétféleképpen történhet: ha a fognak még maradt használható része, akkor hagyományos fogtöméssel alakítják ki a fog eredeti formáját, ha viszont ez nem kivitelezhető, akkor koronát készítenek rá.
 
A beavatkozást követő néhány napban lehetséges, hogy a kezelt fog érzékenyebbé válik, ha ezt nem bírjuk elviselni, nyugodtan lehet fájdalomcsillapítót bevenni, de általában már másnap ugyanúgy tudjuk használni a kezelt fogat is, mint az összes többit. 

 

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom