A helyes szájápolásról

A legtöbb fogászati probléma, mint például a fogszuvasodás, a fogíny és fogágy gyulladás széles körben elterjedt betegségek. A problémák legfőbb oka a fogakon megtalálható bakteriális lepedék, amely a rossz szájhigiéniás szokásokra vezethető vissza, illetve a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hiányára. Az előbb említett problémák 80%-a megelőzhető megfelelő szájhigiénés szokásokkal és folyamatos fogorvosi ellenőrzéssel.

A fogmosás helyes technikája

Hiba, ha fogunkat erővel, sikálással, dörzsöléssel akarjuk megtisztítani, hiszen így a fogzománcunkat sértjük. Fontos, hogy puha sörtéjű fogkefével, lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább naponta kétszer mossuk meg fogainkat. Tartsuk fogkefénket úgy, hogy a fogkefe feje a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be és körkörös mozdulatokkal haladjunk, egyszerre 2-3 fogat tisztítva körülbelül 15-ször megismételve. Ezután a fogak felső része felé végezzünk söprő mozgást, amivel eltávolítjuk a fellazított lepedéket.  Így a fogak oldalát tudjuk alaposan megtisztítani, de a rágófelszínek tisztítását a jól bevált körkörös mozgással végezzük. Három havonta mindenképpen váltsunk fogkefét. Ha fogazatunk nem egészséges, akkor ki kell kérni szakember véleményét, aki személyre szabott technikát tanít fogaink tisztítására.

szájápolás
A fogselyem nélkülözhetetlen az alapos tisztításhoz

A fogselyem használata

Ha a fogak nagyon szorosan helyezkednek el a szájüregben, akkor több ponton is összeérhetnek, így könnyebben okozva fogszuvasodást.  Ajánlott naponta egyszer fogselymet használni. Használatához egyszerre 40-50 cm-es darabot vágjon le a fogselyemből, a csomagolásán található fémfül segítségével. A két végét csavarja a középső ujja köré úgy, hogy kb. 4-5 cm-es rész maradjon szabadon a két ujja között. Ezután a mutatóujjával megfeszített fogselymet vezesse be a fogközbe, tekerje a fogselymet C-alakban fogai köré és gyengéden mozgatva tisztítsa meg a fogközöket. A fogíny védelme érdekében óvatosan kell bánni a fogselyemmel! A mozdulatot ismételje meg minden fogköznél úgy, hogy közben minden alkalommal tekerje ujjára a fogselyem már használt részét. Ezáltal minden fogköznél tiszta fogselymet használjon!

A szájvíz

Javasolt naponta kétszer, minimum 30 másodpercig öblögetni 15-20 ml jó minőségű antibakteriális szájvízzel. Érdemes zárt fogsorral zubogtatni, így a szájvíz behatol a fogak közötti résekbe és az ínyszél alatti területekre is, ahol a lepedék a leggyakrabban felhalmozódik. Célszerű gargalizálni is, így kiöblítve a hátsó szájüreget.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom