Fogszuvasodás ellen - A sajt és a fogszuvasodás

Gondolt már arra, hogy sajtot illesszen a fogápolási rutinjába? Érdemes. A sajt és más tejtermékek ugyanis nemcsak kalciumtartalmuknál fogva segítenek megőrizni fogai egészségét, de arra is alkalmasak, hogy megváltoztassák a szájüreg pH-értékét, csökkentve ezzel a fogszuvasodás veszélyét. 

a sajt és a fogszuvasodás

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás ma népbetegség, amelynek kezelésében a megelőzés a kulcs. Ennek keretében legalább félévente érdemes fogorvosi kontrollra menni, és a mindennapi szájápolást nagyon gondosan és precízen végezni. Az étkezés szerepét sem szabad elhanyagolni: kerülni kell az olyan ételeket, amelyek károsíthatják a fogainkat!

Tejtermékekkel a fogszuvasodás ellen

Ugyanakkor ismerünk kifejezetten fogbarát, nem is különösebben szokatlan vagy drága élelmiszereket, amelyeket érdemes napi gyakorisággal fogyasztani. Ilyenek például a tejtermékek, amelyek magas kalciumtartalmuknak köszönhetően remekül táplálják a csontjainkat, így a fogainkat is, ugyanakkor lúgos kémhatásuknál fogva segítenek megelőzni a fogszuvasodást, minthogy kellemetlen környezetet teremtenek azoknak a baktériumoknak, amelyek a legfőbb okozói.

Fogszuvasodás ellen: Kutatás a tejtermékek szájüregre gyakorolt hatásáról

Egy amerikai kutatás során tesztelték, hogy a különféle tejtermékek milyen mértékben alkalmasak a száj pH-jának szabályozására. A vizsgálatot 12–15 év közötti önkénteseken végezték, akiknek tejet, joghurtot és sajtot kellett fogyasztaniuk, miközben a kutatók folyamatos méréseket végeztek, hogy rangsorolják a tejtermékeket aszerint, melyik tehet legtöbbet a fogakért. A tesztalanyok a tejtermékek fogyasztása után öblítés végeztek, a kutatók pedig 10, 20 és 30 perccel is mérték a száj pH-ját.

A pH értéke azt jelzi, hogy az adott élelmiszer savas vagy lúgos-e. Az 5.5 körüli pH-érték semleges, ennél alacsonyabb savas, a magasabb pedig lúgos kémhatást jelez. Ha a száj kémhatása túlzottan savas, a fogzománc feloldódhat, védtelenül hagyva a fogat.

Az eredmények

A kutatási eredményekből az derült ki, hogy azoknál az önkénteseknél, akik joghurtot vagy tejet fogyasztottak, helyreállt a száj átlagos PH-értéke, mert e tejtermékek semlegesítették az esetleg már jelen lévő savas anyagokat. Azoknak a tesztalanyoknál ellenben, akik sajtot kaptak, nemcsak a semleges tartományig, hanem tovább is emelkedett a mért pH-érték, tehát a szájüreg kellemetlen környezetté vált a fogkárosító baktériumok számára. Ez nagyon jó hír, jelzi, hogy a sajt aktívan szabályozza a száj pH-értékét, ennél fogva megelőzi a fogszuvasodást.

Kép: 1.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom