Fogkő eltávolítása otthon

A fogakon számos különböző ok miatt keletkezhet fogkő, de a legtöbb esetben semmit sem tehetünk a kialakulása ellen. A fogkő az ápolatlan száj benyomását kelti, a mosolyunk nem lesz olyan ragyogó, ráadásul további kellemetlen panaszokat is okozhat, mint például az ínyvérzés, rossz szájíz, szájszag. Egyértelmű hát, hogy valamit tenni kell ellene.

Mostanában nagyon divatosak a DIY, azaz a „csináld magad” megoldások. Ha pedig lakásdekorációk, praktikus használati tárgyak és szépségápolási termékek könnyedén elkészíthetők otthon, akkor miért ne tudnánk saját magunknak eltávolítani a fogkövet? Ebből a cikkünkből kiderül, miért érdemes mégis inkább szakember beavatkozását kérni.

fogkő eltávolítása otthon
Fogkő lerakódás

Házi módszerek a fogkő eltávolítására

A leggyakoribb megoldás a szódabikarbónával való öblögetés, ez azonban sokkal inkább megelőzésként szolgál, mint a probléma orvoslására. Szintén nem hatásos megoldás a gyakran ajánlott hidrogén-peroxid, amely hiába bír erőteljes baktériumölő hatással, a kemény fogkő ellen az öblögetés és a dörzsölgetés nem ér semmit.

Sokan főzetekkel is próbálkoznak, az egyik ilyenhez dióhéjat és vizet kell összekeverni, majd 20 percig forralni. A főzetet hidegen kell használni, egy nap háromszor öt percig kell vele fogat mosni. A módszer tíz napon belüli eredményt ígér.

Egy másik recepthez napraforgómagra, hársvirágra és vízre van szükség. A három alapanyagot 30 percig kell forralni, majd lehűteni. Az eljárás innentől ugyanaz, étkezések után 5 percen át tartó fogmosást kell elvégezni, aminek két hét alatt kéne megszabadítania a fogkőtől.

fogkő eltávolítása otthon nehézkes
Nehéz eltávolítani a fogkövet

Az otthoni fogkő eltávolítás előnyei

Egyrészt a házi készítésű termékek általában olcsóbbak, mint bolti társaik, másrészt ebben az esetben mi tesszük össze az alapanyagokat, így pontosan tudjuk, mi kerül bele. Ennek megfelelően nincsenek benne adalékanyagok, sokkal természetesebb keveréket kapunk.

Az otthoni fogkő eltávolítás kockázatai

Hátrányokból bizony jóval több van, mint előnyökből. A legtöbben kapargatással, súrolással esnek neki a fogkőnek, ezzel viszont megsértik az ínyüket és a fogzománcot is. A leghatékonyabb esetben is csak néhány darabot tudnak letörni, mellette ott marad, emiatt érdes felület alakul ki.

A keverékek használata, mint például a már említett hidrogén-peroxid nemcsak a szájüregi baktériumokat és gombákat pusztítja el, hanem a szájüregben található hasznos baktériumokat és az egészséges szöveteket is károsítja. Mindemellett a fogkő nem élő baktériumok halmaza, a hidrogén-peroxid pedig csak azokat képes elpusztítani.

A fogkő keletkezésének megelőzésében valóban hasznosak lehetnek az otthoni „csodamódszerek”, illetve a rendszeres és alapos fogmosás, de a már kialakult fogkő eltávolításán házilag nem segíthetünk anélkül, hogy komoly problémát okoznánk magunknak.

A fogkő eltávolítását érdemes szakemberre bízni, mert nekik van meg a megfelelő tudásuk és eszközük a fogkő biztonságos eltávolításához. Ha pedig az fogkőtől való megszabadulásra a fent említett módszerek is jók lennének, a fogászati beavatkozás még mindig sokkal hatékonyabb, mert a fogorvos az íny alatti területekről is el tudja távolítani a fogkövet.

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom