Gyökérkezelés utáni fájdalom

A gyökérkezelés komoly fogászati beavatkozás, amely során a fogbelet és törmeléket eltávolítják a gyökércsatornából. A műtét utáni fájdalom ezért gyakori, ám néhány nap alatt általában enyhül. De mit tehetünk hosszabb ideig tartó fájdalom esetén? Blogbejegyzésünkből kiderül!

gyökérkezelés utáni fájdalom
Gyökérkezelés utáni fájdalom

A gyökérkezelés utáni fájdalom leggyakoribb okai

A gyökérkezelés utáni fájdalmat leggyakrabban az okozza, hogy a kezelést már eleve gyulladt fogon végezték. A műtét során eltávolítják a nem kívánt szöveteket és fertőtlenítik a területet, hogy a gyulladás ne térhessen vissza. Ez a folyamat irritálhatja a környező szöveteket és a fogínyt, így rövid ideig fennálló fájdalom előfordulhat a kezelés után. A szövetek gyógyulása általában néhány nap alatt végbemegy. Ez alatt recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetünk szenvedéseinken.
A műtét utáni fájdalom másik fő oka az, ha a fognak több gyökércsatornája is van, amelyek közül a fogorvos nem mindegyiket tudja feltárni. Így baktériumok, törmelék és maradék fogbél maradhat a gyökércsatornában, ami gyulladáshoz vezethet. Újabb mélytisztítás vagy a legújabb technológiával történő lézeres fertőtlenítés általában megoldást jelent erre a problémára.

Gyökérkezelés során előfordulhat, hogy a fogorvos átszúrja a gyökércsúcsot. Ez a tű okozta fájdalmon kívül gyulladást is előidézhet, hiszen a sérülésen keresztül baktériumok juthatnak a környező szövetekbe. Ez a gyökércsatorna pontos lemérésével megelőzhető, hiszen így a fogorvos pontosan megállapíthatja a kezeléshez szükséges eszköz megfelelő hosszát. Az előidézett gyulladást gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával húzzák le.
A gyökérkezelt fogat mindig gyökértöméssel zárják le, hogy megakadályozzák az ételmaradék és baktériumok bejutását a gyökércsatornába. A tömés ideális esetben az egész csatornát kitölti. Ha azonban nem éri el a gyökércsúcsot, a fennmaradó üregben lévő baktériumok komoly fájdalommal járó gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. Újabb gyökérkezelés, gyökértömés és gyulladáscsökkentő gyógyszerek orvosolhatják a problémát.

gyökérkezelés
Gyökérkezelés folyamata

Fájdalom gyökérkezelés után – amikor a foghúzás a megoldás

A szerteágazó gyökérrendszerrel bíró fogakat szinte lehetetlen megfelelően gyökérkezelni. A gyökércsatornákban baktériumok maradhatnak, amik újra és újra gyulladást okoznak. Ez kellemetlen tünetekkel jár, és gócpontot is jelenthet, ami az egész szervezet egészségére hatással van. Ilyenkor megfontolandó a fog eltávolítása. Hasonlóan, ha egy fog többszöri gyökérkezelése után sem érhető el tünetmentesség, a foghúzás lehet az egyetlen ésszerű megoldás. Akkor is érdemes megszabadulni a fogtól, ha az gyökérkezelés során vagy utána eltörik vagy megreped. Ekkor implantációval tökéletesen pótolható a hiányzó fog, és a problémák is megszűnnek.
Gyökérkezeléshez mindig érdemes rutinos és megfelelő szakmai tudással rendelkező fogorvost választani. Magasan képzett szakembereink szeretettel várják Önt is a Forest & Ray Budapest szívében található rendelőjében.

 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom