Házi gyógymódok szájszag ellen

A rossz szájszag a modern kor emberének egyik legnagyobb hétköznapi problémája. Szerencsére néhány egyszerű, otthon is megtalálható hozzávalóval hatékonyan kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlen jelenséget. Cikkünkben ezekre a házi praktikákra mutatunk néhány példát.

szájszag ellen gyógynövények
Gyógynövények szájszag ellen

Szájszag ellen - A gyógynövények és magvak ereje

Petrezselyem, mentalevél, bazsalikom vagy koriander zöld rágásával rögtön felfrissíthetjük a leheletünket, ezen növények magas klorofill tartalma ugyanis hatékonyan semlegesíti a rossz szájszagot. Az édeskömény és a szegfűszeg antibakteriális, így szájszag-űző tulajdonságokkal bír, és illata is kellemes, így rágásukkal két legyet üthetünk egy csapásra. Ezen két gyógynövény főzete is hasonlóan jótékony hatású, és fogyasztásukkal a megfelelő folyadékbevitelt is biztosíthatjuk.

Szájszag ellen - Házilag készült szájvizek a friss leheletért

A házilag készített szájvizek épp olyan hatékonyak, mint a gyógyszertárban vásároltak, összetevőik azonban természetesek, és sokkal kisebb összegből is előállíthatóak. A szódabikarbónát, borsmenta olajat és vizet tartalmazó szájvíz semlegesíti a száj pH-ját, elpusztítja a benne lévő baktériumokat, és kellemes ízt és illatot kölcsönöz. A fahéj fahéj-aldehid nevű vegyülete szintén antibakteriális hatással bír. Egy teáskanál fahéjat egy pohárnyi vízben felforralva, leszűrve és lehűtve kiváló természetes, szájszag ellenes szájvizet kapunk. A citromlé vagy az almaecet savas pH értékű, vizes oldatával öblögetve csökkenthetjük a szájban lévő baktériumok számát, kiegészítve a két elegy finom, gyümölcsös illatával.

zöldségek szájszag ellen
Mindennapos ápolás a szájszag ellen

Mindennapos ápolás a szájszag ellen

Néhány egyszerű, mindennapos szokás betartásával is sokat tehetünk a rossz lehelet ellen. A napi kétszeri, lehetőleg teafaolajas fogkrémmel történő fogmosás, a fogselyem és antibakteriális szájvíz használata csak az első lépés a kellemetlen szájszag ellen. Fogkefénk steril és tiszta lesz, ha minden nap hidrogén-peroxid oldatban tároljuk, és használat előtt alaposan leöblítjük. A ropogós, rostdús zöldségek és gyümölcsök, például alma vagy répa fogyasztásával napközben is eltávolíthatjuk fogainkról a lepedéket, ezzel megakadályozva a rossz szájszag kialakulását. A probiotikumot tartalmazó ételek, például a joghurt vagy savanyú káposzta is hozzájárulnak a friss lehelethez azáltal, hogy a „jó” baktériumokat tartják túlsúlyban a szájban. Végül pedig talán az egyik legfontosabb tényező, a szájszárazság megelőzése. Ezért megemelt vízfogyasztással, orron át történő légzéssel, a dohányzás mellőzésével és cukormentes rágógumi fogyasztásával tehetünk. 

Tudj meg többet a szájszag kezeléséről és megelőzéséről

 

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom