Praktikák a kellemetlen szájszag megelőzésére

A kellemetlen szájszag vagy halitózis sok ember számára jelent problémát. De mi okozza a jelenséget, és, ami még ennél is fontosabb, mit tehetünk a megelőzésére? Cikkünkben mindezekre a kérdésekre választ adunk.

Szájszag
Kellemetlen szájszag – Végtelen számú ok

Kellemetlen szájszag – Végtelen számú ok

A rossz leheletnek számtalan oka lehet. A nem megfelelő szájhigiénia vagy folyadékbevitel, a fog-, arcüreg- vagy gyomorproblémák mind okozhatnak kellemetlen szájszagot. A jó hír, hogy a megelőzés egyáltalán nem bonyolult, csupán néhány egyszerű szabályt betartva elkerülhetjük a rossz szájszag kialakulását.

Praktikák kellemetlen szájszag ellen

A megfelelő szájhigiénia a legelső lépés bármely száj- és fogprobléma megelőzésében. A napi kétszeri fogmosás, antibakteriális szájvíz és fogselyem használata mind a napi rutin része kell, hogy legyen, ha szeretnénk elkerülni a rossz szájszag kialakulását. Ezek használatával ugyanis eltávolíthatjuk az ételmaradékot a szájból és a fogak közül, ezzel elkerülhetjük, hogy az a baktériumok révén egy idő után bomlásnak induljon, és rossz leheletet okozzon. A nyelvkaparó használata is hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához, ezzel ugyanis eltávolíthatjuk a baktériumokat a nyelv felületéről.


A megfelelő folyadékbevitel is nagy jelentőséggel bír a kellemetlen szájszag megelőzésében. A nyál természetes módon védi a szájat a fogszuvasodást okozó savak ellen, amelyek a fogak romlását, ezáltal rossz leheletet okoznak. Nagy mennyiségű víz vagy cukormentes gyógytea fogyasztásával megnő a nyáltermelődés intenzitása, ezáltal a száj védettsége. Hasonló hatása van a xilit tartalmú rágógumiknak is, amelyek ugyanígy fokozzák a nyáltermelést, a xillit közismerten fogvédő tulajdonságaival kiegészítve.

Szájszag
Nagyon fontos a rossz szájszagot okozó ételek fogyasztásának kerülése is. 


Nagyon fontos a rossz szájszagot okozó ételek fogyasztásának kerülése is. Köztudottan a  hagyma és fokhagyma a fő bűnösök, azt azonban kevesen tudják, hogy még órákkal a fogyasztásuk után is tart kellemetlen hatásuk. Ennek oka, hogy a rossz leheletet okozó molekuláik a véráramba, ezáltal a tüdőbe is eljutnak, ahonnan egyszerűen kilélegezzük őket. A hatásuk azonban tompítható petrezselyem vagy egész kávébab rágásával, amelyek hatásosan csökkentik ezen ételek fogyasztása után a kellemetlen szájszag kialakulását.


Egyes íny-, arcüreg- vagy gyomorbetegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Keresse fel orvosát, ha azt gyanítja, valamilyen betegség okozza a kellemetlen leheletet. Ha fogai rossz állapotúak, ételmaradék telepedhet meg rajtuk, amely súlyos ínyproblémákhoz és szájfertőzésekhez, ezáltal rossz szájszaghoz vezethet. Ezért is érdemes fogaink állapotát rendszeresen fogorvossal ellenőriztetni, hogy elkerüljük, vagy kezeltessük a kezdődő vagy már kialakult fogszuvasodást

 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom