Herpesz okai és tünetei

Az ajakherpeszt a Herpes simplex 1-es típusa okozza. Az emberek nagy része általában már gyermekkorban megfertőződik, bár ilyenkor még tünetmentes marad a betegség. Viszont ma a felnőttek több mint 95%-a hordozza a vírust, sokan közülük úgy, hogy nem is tudnak róla. Ugyanis sok esetben a Herpes simplex sokáig tünetmentes marad. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk testünk változásaira, észrevegyük a tüneteket, hogy időben tudjuk kezelni a betegséget. 

Ajakherpesz
Az ajakherpesz sok fejtörést és kellemetlenséget okozhat

Az ajakherpesz kialakulásának okai

A fertőzés testnedveken keresztül vagy bőrkontaktussal kerülhet be szervezetünkbe, ezt nevezzük elsődleges fertőzésnek. Ha egyszer már bekerült a vírus a testünkbe, akkor az életünk végéig ott marad, és az immunrendszerünk legyengülésekor jelentkezik, ez a másodlagos ajakherpesz. Ettől nem szabad megijedni, sok esetben egyáltalán nem is mutatkozik a vírus. 
Ha viszont szervezetünk valami miatt legyengül, az immunrendszerünk nem tud védekezni a vírus ellen, akkor az rögtön támadásba is lendül. Ez történhet nagy fokú kimerültség és stressz esetén, menstruációkor, illetve egyes betegségek és gyógyszerek mellékhatásaként is.

Ajakherpesz
Kezeld időben az ajakherpeszt!

Az ajakherpesz tünetei

Elsődleges fertőzés esetében a lappangási idő 1-2 hét, ekkor még nem mutatkozik semmiféle tünet. Később jelentkezhet égő fájdalom és viszketés a száj körül, majd bőrpír és duzzanat víztiszta hólyagokkal. Ezután a hólyagok felszakadnak és gennyes varas sebek maradnak a helyükön. Emellett jelentkezhet hőemelkedés vagy láz, és a nyirokcsomók megnagyobbodása is mellékhatásként. Az egész betegség általában 7-10 nap alatt szokott lezajlani.

Az ajakherpesz kezelése

Az ajakherpeszt házilag is lehet kezelni, így elviselhetőbbé válik a fájdalom. Használhatunk többek között aloe gélt, jeget, c- és e-vitamint és édesgyökér kivonatot is. Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy mit tehetünk a herpesz ellen házilag, olvasd el erről szóló cikkünket!

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom