Cumi használata, avagy jó-e a cumi?

A cumisüveg és a cucli alapvetően rosszat tesz a fogaknak, különösen a fejlődésben lévő fogazatnak. Ettől függetlenül azonban, sokszor elengedhetetlennek tűnhet a használata, mikor gyermekünk még csecsemőkorban van. Lássuk, milyen problémákat okozhat a cumi használata és hogyan lehet megfékezni vagy akár visszájára fordítani a negatív hatását.

cumi használata

A cumi fogakra gyakorolt hatása

Amint behelyeztük a szájba, a cucli elkezdi befelé tolni a fogakat, amit a csecsemő által kifejtett szívó hatás csak még inkább felerősít. A mell puha szövetekből épül fel, így csak rövid ideig maradhat a szájban, máskülönben az édesanyának fájdalmassá válna a szoptatás. A cucli ezzel ellentétben kemény, nincsenek benne idegvégződések, így bármeddig bent maradhat a gyermek szájában. Éppen ezért, a babák általában több ideig szívogatják a cuclit, ami nagyobb nyomást gyakorol a fogazatra. Rossz beidegződésekhez is vezethet a cumizás, és sok gyermeknek cumiznia kell ahhoz, hogy elaludjon, vagy, hogy megnyugtassa magát. Ebből adódóan, sokan órákig a szájukban tartják a cuclit. A probléma az, hogy mindez fogászati problémákhoz vezethet, mert a cumi befelé nyomja és elmozdítja a fogakat, így egészségtelen lesz a fogak elrendezkedési módja. Ez pedig, nagyon sok fogászati probléma bölcsője lehet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden gyermek, aki cumizott kiskorában, rossz fogakkal kell, hogy leélje majd felnőtt életét, csupán annyit, hogy nagyobbak lesznek az esélyei rá.

Cumi használata: fogszabályozás

A cumi által eltolt fogak sokszor keresztharapáshoz és zsúfolt fogazathoz vezetnek, amiket csak fogszabályozással lehet helyreállítani. Mivel a fogak már bedőlve, egy bizonyos szögben kezdenek el növekedni (az egészséges fogazattól eltérő módon), a korrigálásuk különösen nehéz. Attól függően, hogy milyen szögben használja a gyermek a cumis üveget, a zsúfolódás vagy a fogak elváltozása lehet, hogy csak a fogsor egy bizonyos részét érinti. Ez a fogak elfordulását is eredményezheti, ami speciális fogszabályozást igényel. Ez pedig valamennyivel hosszabb ideig tart, és kellemetlenebb is.

Cumi használata: Higiénia

A fogak jellegzetes szuvasodását is eredményezheti a cumi túlzott használata. Ezt az okozza, hogy a baktériumok egy rövid ideig meg tudnak telepedni a cuclin, az első adandó alkalommal visszakerülnek a szájba, majd onnan vissza a cuclira, és így tovább. Ezért számtalanszor újra és újra tudják kolonizálni az adott fogazatot. És ez még csak a cucli: az üvegben lévő tartalom nagyban hozzájárul a baktériumok elszaporodásához, mert a vizet kedvelik, a tejet, anyatejet viszont kifejezetten imádják. Hogyha a szülő cukros szörpökkel, gyümölcslevekkel vagy teával tölti meg a cumisüveget, az szinte biztosan fogszuvasodáshoz vezet.

A probléma kikerülhető!

A cuclit a felnőttek, és nem a gyerekek ismertetik meg a gyermekkel. Használata természetesen egy kis nyugalmat biztosít, de hosszú távon káros a gyermeknek, és ezért nem ajánlott. A cumisüveggel egy kicsit más a helyzet. Mivel sok gyermek tápszeren növekedik, ezért szükségessé válik a cumisüveg használata, amivel alapvetően semmi baj nincsen, de amint a gyermek képes poharat fogni, érdemes átváltani. Így elkerülhető a szuvasodás. Érdemes fokozatosan, egyre többször javasolni a gyermeknek a pohárból való ivást. Ahogy megjelennek az első fogak, hozzá lehet kezdeni leszoktatni a gyermeket a cumisüvegről. 

Kép: 1.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom