Teljes kivehető műfogsor

Ha egy páciens összes foga hiányzik, a teljes kivehető műfogsor költséghatékony, esztétikus és funkcionális megoldást nyújthat a fogpótlásra. De hogyan készül egy kivehető műfogsor? Olvassa el blogbejegyzésünkben!

műfogsor
Kivehető műfogsor

Teljes kivehető műfogsor: hogyan készül?

A teljes kivehető műfogsor készítése előtt mindig úgynevezett funkcionális lenyomat készül a páciens szájáról. A művelet során lenyomatkanalat helyeznek az állcsontgerincre, miközben az arcizmok mozognak. Így a legapróbb mozgás is rögzül a lenyomatkanálon, ami a fogtechnikus számára lehetővé teszi, hogy tökéletesen illeszkedő műfogsort készítsen.

Ezután a fogorvos rögzíti a páciens harapását, vagyis azt, hogy a felső és az alsó fogsor hogyan helyezkedik el egymáshoz képest. Mivel a szájban ilyenkor általában nincsenek fogak, amik viszonyítási pontként szolgálnának, a fogorvos mérésekkel állapítja meg a helyes arányokat. Ezáltal az új kivehető műfogsor a természetes fogakkal megegyező mértékben emeli majd az arc redőit, természetes hatást szavatolva.

műfogsor
A műfogsor költséghatékony megoldás

Majd egy viaszból készült ideiglenes kivehető műfogsort kap a páciens, amelyen a fogak színét, alakját és elrendezését még igazítani lehet. Ezeknek a próbáknak köszönhetően lesz a végleges kivehető műfogsor a lehető legtermészetesebb és kényelmesebb. A folyamat végén a páciens megkapja a kész teljes kivehető műfogsort, és elkezdheti viselni azt. A kivehető műfogsor fogai általában kerámiából, porcelánból vagy akrilgyantából készülnek, míg a váz anyaga főleg merev akrilgyanta, rugalmas polimer vagy króm-kobalt ötvözet.

A viselés első pár hetében lehetséges, hogy apróbb módosításokat kell végezni a műfogsoron. A páciens először akár túl nagynak is érezheti új műfogsorát. A hordás során azonban az arc izmai és az ajkak is hozzáigazodnak az új fogakhoz, és teljesen természetes megjelenést biztosítanak. A beszéd és az étkezés is gondot okozhat elsőre, amelyet tükör előtti beszédgyakorlással és apróra vágott ételek fogyasztásával lehet kiküszöbölni. Néhány hét elteltével ezek a problémák általában elmúlnak, és a páciens teljesen hozzászokik a műfogsor viseléséhez.

A teljes kivehető műfogsor ápolása

A kivehető műfogsor sehol nem rögzül a szájban, csupán a szájnyálkahártya és az állcsontgerinc tartja a helyén. Így egyszerűen kivehető, amit minden étkezés után és éjszakára is javasolt megtenni. A fogsort puha sörtéjű fogkefével tisztítsuk. Tisztítószernek legjobb a patikában és drogériában kapható műfogsor-tisztító tabletta, vagy bármilyen kímélő szappan. Fogkrém használata nem ajánlott, mivel összekarcolhatja a fogsort, ami a fogak kinézetére és élettartamára is káros. Ezeket az egyszerű lépéseket betartva bárki sokáig élvezheti ragyogó és tartós mosolyát, amit új kivehető műfogsora nyújt számára.

 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom