Fogpótlás, műfogsor

A műfogsor, mint fogpótlás

Fogsor, protézis

Elvesztett fogaink pótlásának egyik legrégibb módja a protézisek, más néven műfogsorok alkalmazása. A protézis gyűjtőfogalom: a fogsor elkészítésének módja, a felhasznált anyagok, valamint a szájban való rögzítés módja is megkülönbözteti egymástól az egyes típusokat.

Minden protézis közös tulajdonsága, hogy kézi erővel a műfogsor sérülése nélkül eltávolíthatók a szájból: bizonyos típusokat akár otthoni körülmények között is, másokat pedig fogorvosi segítséggel.

A műfogsorok fajtái

1. Teljes kivehető műfogsor

Teljes lemezes kivehető fogsorokat abban az esetben készítünk, ha legalább az egyik állcsont összes foga kihullott, vagy eltávolították. A fogsor műanyag műfogakból, a rágóerőket közvetítő alaplemezből, valamint a kedvező megjelenést biztosító műínyből áll. A kivehető protéziseket elsősorban a szájpadlás által kifejtett vákuumszerű szívóhatás tartja helyükön, ez pedig fokozható gyógyszertárakban kapható protézisragasztókkal.

2. Részleges protézis

Abban az esetben alkalmazzuk, ha csak a fogazat egy részét veszítette el a páciens, ám a megmaradt fogak nem teszik lehetővé rögzített fogpótlás készítését. Alkotóelemei a teljes protézisével megegyeznek, esetenként kiegészülnek pontosabb rögzítést, nagyobb stabilitást biztosító rögzítőelemekkel, kapcsokkal. A fogsort a teljes protézishez hasonlóan helyben tarthatja a vákuumhatás, vagy kis kapcsokkal rögzülhetnek a meglévő fogakhoz, vagy rögzített fogpótlásához (koronákhoz, hidakhoz).

3. Overdenture fogpótlás - implantátumokon rögzített fogsor

A fogsorok legújabb generációja - az implantátumos fogpótlások minden előnyével rendelkezik amellett, hogy a kivehető fogpótlások hátrányait minimálisra csökkenti. Az overdenture típusú műfogsorok teljes foghiány pótlására is alkalmasak, rögzítésüket pedig az állcsontba korábban behelyezett 2-4 implantátummal biztosítjuk. A fogsor alakja a teljes protézishez képest redukált, patkó formájú, így nem borítja be a szájpadlást, ami nagyobb komfortérzetet biztosít viselőjének.

Fogsor, vagy rögzített fogpótlás? - Előnyök és hátrányok

A műfogsorok előnyei:

  • Gazdaságos
  • Gyorsan elkészül, nincs hosszú gyógyulási idő
  • Élethű, esztétikus fogpótlás
  • Nem szükséges élő fogakat lecsiszolni

A műfogsorok hátrányai:

  • Az ínyt és a szájpadlást borító műíny egyes pácienseknek zavaró lehet
  • Időbe telik hozzászokni
  • Időnként javíttatás, karbantartás szükséges
  • Alacsonyabb stabilitás és komfortérzet a rögzített fogpótlásokhoz képes
 

Árainkat itt érheti el!

Kedvezmény: 52%

Akciós fogászati csomag kisgyermekes anyukáknak* 52% kedvezménnyel 34 400 Ft helyett csak 16 250 Ft-ért!

*A csomagot olyan anyukák vehetik igénybe, akiknek 3 éves kor alatti gyermekük van.

Az akció visszavonásig érvényes.

Tovább olvasom
Online bejelentkezés

Foglaljon időpontot még ma!

×