+36 70 312 9771

Bölcsességfog mûtét után / bölcsességfog húzás után – a 3 leggyakoribb kérdés

bölcsességfog húzás

Mindenkinek van legalább egy története a bölcsességfogaival kapcsolatban, amelyet baráti társaságban úgy adhat elõ, mint ahogy nagyapáink a katonatörténeteiket szokták. Valóban, harmadik õrlõfogaink, más néven a bölcsességfogak megszámlálhatatlan módon és formában képesek megnehezíteni napjainkat. A problémák megoldása legtöbb esetben a bölcsességfog eltávolítása, amely nem ritkán csak kisebb szájsebészeti mûtét útján kivitelezhetõ. Mai cikkünkben összefoglaljuk, mire számíthatnak a bölcsességfog mûtét elõtt állók!

bölcsességfog húzás
Rosszul növõ bölcsességfog kihúzása

Bölcsességfog mûtét után fellépõ fájdalom – Normális?

Jellemzõen az alsó bölcsességfogak eltávolítása után (különösen, ha mûtéti beavatkozásra került sor) számíthatunk számottevõ fájdalomra a mûtétet követõen. Fontos tudni, hogy bár a fájdalom feltehetõen normális következménye a kezelésnek, ha egy hétnél tovább húzódik, mindenképp érdemes kontrollidõpontot kérni kezelõorvosunknál. A fájdalom megszûnése a gyógyulási folyamat természetes velejárója, ha tehát minden poszt operatív utasítást betartunk, a fájdalom sem fog tovább húzódni, mint kellene.

Mikor szabad ennem bölcsességfog mûtét után?

A mikorra nincsenek szigorú megkötések – amint az érzéstelenítõ hatása elmúlik, már ehetünk. A bölcsességfog kimûtését követõ 4-5 napban azonban kerülnünk kell a tejtermékek, forró, fûszeres ételek fogyasztását, valamint minden olyasmiét is, ami könnyen beszennyezheti a húzás helyét (pl. földimogyoró, ragacsos tésztájú kenyérfélék). Figyeljünk a bõséges folyadékbevitelre, fogyasszunk sok vizet, vagy gyógyteát! 

Bölcsességfog húzás után
Kihúzott fog

Milyen utasításokat kell betartanom bölcsességfog húzás után?

Bölcsességfog húzás után: 1. Szájhigiénia

Kiemelkedõ fontosságú és mindennél fontosabb a kitûnõ szájhigiénia fenntartása. Fogainkat a foghúzás napjától kezdve ugyanolyan alaposan tisztítsuk fogkefével, fogselyemmel, mint bármikor máskor. A foghúzás helyét a beavatkozástól számított 24 óráig még kíméljük, ezt követõen extra puha fogkefével, gyengéd körkörös mozdulatokkal ezt is minden alkalommal tisztítsuk meg. Tilos az erõs öblögetés, a seb szívogatása!

Bölcsességfog húzás után: 2. Fizikai munka

A bölcsességfog mûtétet követõ napokban kerüljük a nehéz fizikai munkát, egyéb megerõltetõ tevékenységeket. Ne hajoljunk mélyen, és az edzõtermet is hanyagoljuk legalább egy hétig!

Bölcsességfog húzás után: 3. Arcduzzanat esetén

Sebészi bölcsességfog húzások után nem ritka az arc duzzanata a mûtét oldalán. Ezt hideg borogatással csökkenthetjük. Néhány jégkockát csomagoljunk tiszta ruhába, és pár percig jegeljük vele az arcunkat. 10-15 perc pihenõ után a jegelést újra kezdhetjük.

Bölcsességfog húzás után: 4. Gyógyszerek

A mûtétet követõ fájdalom bármilyen olyan fájdalomcsillapító készítménnyel csökkenthetõ, amit normális esetben fejfájásra bevennénk. Gyakran javasoljuk a fenti instrukciók kiegészítését antibiotikum kúra elõírásával is.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!