+36 70 312 9771

Fogászati allergia – Gyógyszerek és vizsgálatok

plakk kialakulása

A fogorvosi kezelés, akárcsak más orvosi beavatkozás, kockázattal és ritkán mellékhatásokkal járhat. De melyek azok a tünetek, amelyekre a kezelés során komolyan figyelni kell, és hogyan elõzhetjük õket meg? Alábbi cikkünkbõl mindez kiderül.

A legfrissebb statisztikák szerint a Föld lakosságának mintegy 30-40 százaléka szenved valamilyen allergiában. Az allergia a test eltúlzott reakciója bizonyos allergénekre, amelyek az egészséges szervezetben nem váltanának ki allergiás tüneteket.

Fogászati allergia
Fogászati allergia

Más allergiákhoz hasonlóan a fogászati kezelések során fellépõ túlérzékenységi reakciók száma is sokasodik. Ezeket a tünetek megjelenésének ideje szerint két nagyobb csoportra oszthatjuk. A fogorvosi kezelés után közvetlenül jelentkezõ allergiás reakciókat általában valamilyen gyógyszer vagy vizsgálat váltja ki, míg a késõbb megjelenõ tünetekért fõleg a fogpótlásokban vagy tömésekben jelen lévõ fémek felelõsek.

Azonnali allergiás reakciót kiváltó fogászati anyagok

Azonnali túlérzékenységi reakciót általában a fogorvosi kezelés alatt alkalmazott gyógyszerek váltanak ki. Ezek lehetnek helyi érzéstelenítõk, fertõtlenítõk vagy a kezelés során alkalmazott gyógyszerek. A fõleg lenyomatvételi anyagokban és polírozó pasztákban elõforduló kolofóniumot  gyakran kötik össze allergiás tünetek megjelenésével. Fertõtlenítõ tulajdonságai miatt a gyógyászatban alkalmazott formaldehid és az érzéstelenítéshez használt lidocain is kiválthat allergiát. Feljegyzések szerint az eugenol, amely fogorvosi kezelõszerekben és cink-oxid tartalmú cementekben megtalálható, ritkán túlérzékenységi reakciókat okoz. Végül, de nem utolsósorban a fehér, fényre kötõ tömõanyagok is elõidézhetnek nem kívánt tüneteket, sokszor akár a kezelést követõ pár órán belül.

Fogászati allergia
Fogászati allergia

Tünetek, amelyekre figyelni kell

Az azonnali allergiás reakció elsõ tünete általában ödéma megjelenése a kezelés helyén vagy körülötte. Ha a vizenyõ terjedni kezd, test szerte kiütések jelennek meg, a páciens nehezen lélegzik, a szája és a szeme pedig bedagad, akut életveszély állhat fenn. Elsõsegély alkalmazása után azonnal a legközelebbi kórházba kell szállítani a beteget.

Hogyan védhetõ ki az allergiás reakció?

A megelõzésnek nagyon fontos szerepe van az azonnali allergiás reakciók kivédésében. Fogorvosi kezelés elõtt, különösen, ha a páciens tud valamilyen meglévõ allergiájáról, érdemes rátevéses, epicutan tesztet végeztetni. Így kiderülhet, allergiás-e a beteg a kezelés során alkalmazott szerek bármely összetevõjére, amelyet helyettesítve megelõzhetõ az allergiás tünetek megjelenése.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!