Fogbeültetés 13. kerület

A hiányzó fogak pótlásának legmodernebb módja a fogbeültetés. Ha Ön is tartós és esztétikus fogpótlást szeretne, akkor érdemes a fog implantáció mellett dönteni: ismerje meg a fogbeültetés menetét rendelőnkben!

A fogbeültetés rövid története

Elvesztett fogaink pótlására a fogorvostudomány számos eljárást ismer és alkalmaz - nem egy közülük évszázados múltra tekint vissza. A fog implantátum alkalmazása körülbelül 25 éve indult el világszerte, de már az őskorból származó leleteken is fellelhetők a technológia előfutárai: olyan fogpótlási eljárást akartak kidolgozni, ami nem csak a fog látható részét pótolja, hanem az állcsontba ágyazott foggyökeret is. Ezt az elvet tökéletesítve jutottunk el oda, hogy napjainkban a fogbeültetés a legbiztonságosabb, legtartósabb, egészségügyi, funkcionális és esztétikai szempontból is a legelőnyösebb eljárás.

Miért érdemes a fogbeültetés mellett dönteni?

  • Esztétikailag a legkimagaslóbb opció: nem okoz kékes-lilás elszíneződést, mint például a fémkerámia fogkoronák. A rágófogakon kívül ezért megfelelő a frontfogak pótlására is.
  • Tökéletesen helyettesíti a fog látható részét és a foggyökeret: a korona ezred milliméter pontossággal illeszkedik a titánium csavar fejére, ezért a beültetett fog teljes mértékben a valódi fogakra hasonlít.
  • Visszaállítja a helyes rágófunkciót: a műgyökér az igazi foggyökerekhez hasonló nyomást fejt ki az állkapocsra és a fogsorra rágás közben. Fogászati implantációval ezért sokkal természetesebb érzés rágni.
  • A legtartósabb fogászati megoldás: a foggyökér pótlásával egész életre szóló fogpótlás készíthető.

 

fogbeültetés árak és kezelés

A műgyökér a valódi gyökerekhez hasonló nyomást gyakorol az ínyre rágás közben

Fogászati implantátum egy fog pótlására

A fogászati implantátumok azok az apró csavarok, melyekkel az elvesztett fog gyökerét pótoljuk. Használatuk biztonságos, mivel biokompatibilis titániumból készülnek, ezért allergiás reakciót nem váltanak ki. Kilökődési arányuk igen alacsony (2-3 százalék), ezért azoknak a páciensek, akik időtálló megoldást szeretnének, érdemes a fogbeültetést választaniuk.

Több fog pótlása fogbeültetéssel

Fog implantátumokkal nem csak szóló fogpótlások készíthetők. A fogbeültetés 2-3 foghiány áthidalására és teljes fogsor pótlására is alkalmas.

Az implantátum akkor is jó választásnak bizonyul, ha meglévő protézist kell rögzíteni a szájüregbe. A műgyökérrel megtámasztott műfogsorok nem mozdulnak el a helyükről és protézisragasztót sem szükséges hozzájuk használni. A hagyományos műfogsorokkal szemben a titánium csavarokkal megerősített protézisekkel sokkal könnyebb és természetesebb érzés rágni is.

Profi fogbeültetés az FR Dentalnál

A fog implantátumok több fog pótlására is alkalmasak

Fogbeültetés menete

  1. Diagnózis az első konzultáción: a fogbeültetés komoly tervezést igénylő beavatkozás. A fogorvos a hagyományos fogászati vizsgálaton kívül általában panoráma röntgent is készít a páciens állkapcsáról, hogy meggyőződjön a foghiányos terület állapotáról. A vizit végén az orvos ismerteti a fogbeültetés menetét és a szükséges kiegészítő beavatkozásokat.
  2. A szuvas fog, csonk kihúzása: amennyiben az implantálásra váró területen még megtalálható az igazi fog, akkor azt először el kell távolítani. Az implantáció előtt mindenképp meg kell várni, míg a kihúzott fog helye először begyógyul. Ez általában 3-6 hónapot vesz igénybe: frontfogak esetében ilyenkor ideiglenes pótlással gondoskodnak a fogsor esztétikus megjelenéséről. Abban az esetben, ha nem alakul ki periapikális gyulladás, az implantálás rövid gyógyulási idő után elkezdhető.
  3. Csontpótlás: amikor a foghiány már évek óta fennáll a páciensnél, akkor először az állkapocs megritkult csontállományát kell helyreállítani. A fogimplantátum befogadására csak a megfelelő vastagságú és sűrűségű csontozat alkalmas. Ez többféle szájsebészeti eljárással is történhet, legismertebbek közülük az állcsont vastagítása és a sinus lift műtét (az arcüreg megemlése).
  4. Titánium csavar beültetése: a fogbeültetés legkorábban a foghúzás utáni 3. hónapban esedékes, de amennyiben csontpótlásra is szüksége volt a páciensnek, úgy csak a csontpótlást követő 4-6 hónap után lehet az implantátumot az állkapocsba ültetni. Azonban minden páciens esete más, ezért egyénileg kell meghatározni a csontpótlás utáni gyógyulási időt és a következő kezelés esedékességét. A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben, ambuláns ellátással történik. Az úgynevezett csontfészek kialakítása és a becsavarozás semmilyen fájdalmat és kellemetlen érzést nem okoz a páciensnek. A beavatkozás végén a fogorvos varratokkal lezárja a megnyitott fogínyt és kezdetét veszi a 3-4 hónapig tartó csontosodás időszaka. A végső fogkorona felhelyezéséig szintén ideiglenes pótlással látjuk el a fogsort.
  5. A fogkorona felhelyezése: a végleges fémkerámia vagy cirkon korona fogtechnikai laborban készül el. Az implantátum fejére helyezett gyógyulási csavar körülbelül másfél hétig. Ezalatt elkészül a végleges korona a laborban, melyet a felépítményre helyez rá a fogorvos.

 

A természetes hatás érdekében az orvos és a páciens közösen választják ki a többi foghoz tökéletesen illeszkedő színt a minták segítségével. Az elkészített szóló vagy több fogat is értintő implantátummal Ön is bátran fogyaszthat roppanós, kemény vagy netán rágós ételeket is fogbeültetés után, hiszen a műgyökérrel rögzített pótlás nem mozdul el a helyéről.

fogbeültetés állkapocs csavar

A fogbeültetés részei: csavar, fej és a végső korona

Fogbeültetés árak

Az implantálás egy több lépcsős, több hónapig elhúzódó beavatkozás sorozat. A fogbeültetés ára tehát a kezelés egyes elemeinek árából adódik össze, mely esetenként eltérő lehet. Pontos összeget ezért csak a tervezés után tudunk megállapítani: ha Ön is a fogbeültetést gondolja a hiányzó fogának pótlására, akkor kérjen időpontot rendelőnkbe elérhetőségeinken keresztül!