Fogpótlás fajtái és árak

A fogpótlás azoknak a fogászati eljárásoknak a közös kifejezése, melyekre akkor van szükség, ha a páciens egész foga, vagy a fogának egy része fogmegtartó kezelésekkel menthetetlen. A Forest&Ray Dentalban a legmodernebb eszközökkel készítjük el Önnek a problémára megfelelő fogpótlást és fájdalommentes kezelésekkel biztosítjuk tökéletes mosolyát.

Mikor van szükség fogpótlásra?

A fogak elvesztésének többféle oka lehet, legtöbbször azonban az öregedés, genetikai adottságaink és a hiányos fogápolás során fellépő fogszuvasodás okoz foghiányt. A fogpótlás a fogmegtartó kezelések után következő lépcsőfok: amikor az elromlott fogakat már gyökérkezeléssel sem lehet megmenteni, akkor a fogorvos a foghúzást javasolja a páciensnek annak érdekében, hogy megszűnjön a gyulladás és hogy megmentse a szomszédos fogakat. Ezután valamilyen fogpótlási eljárással kell gondoskodni a hiányzó fog helyettesítéséről.

Rajtunk kívül álló okok, mint baleset vagy trauma következtében is elveszíthetjük fogainkat. Mivel gyakran a metszőfogakat ütjük meg különféle szerencsétlenségek során, ezért a sérült frontfogak látványa kellemetlen közérzetet okoz. A megrepedt, letört fogak esetében is fogpótlással lehet a rágóképességet és a fogsor esztétikumát visszaállítani.

Fogpótlás fajtái

A modern fogászatban többféle fogpótló eljárás is létezik, melyeket a fogazat állapotának függvényében lehet alkalmazni és kiterjedt foghiány esetében kombinálni is. Célunk, hogy megtaláljuk az Önnek orvosilag, esztétikailag és hosszú távon is tökéletes megoldást. A fogpótló beavatkozást mindig alapos tervezés, lenyomatvétel és előzetes vizsgálatok előzik meg, melyek alapján a fogpótlás fajtái közül kiválasztjuk az ideálisat.

Leggyakrabban az alábbi fogpótlásokat lehet alkalmazni:

Fogkorona

Önálló fogkoronát akkor érdemes készíteni, amikor egyetlen fogat kell helyreállítani: a korona olyan, mint egy burok, ami új formát ad a sérült, vagy elromlott fognak. Kiváló akkor, amikor egy gyökérkezelt fog elveszíti eredeti kinézetét, rugalmasságát és törékennyé válik. Számtalanszor a metszőfogak esetében is koronához kell folyamodni, ha töméssel már nem lehet a rágószervek szépségét, egészségét megőrizni.

A legmodernebb CAD/CAM számítógépes technológiával ezred milliméter pontosságú cirkónium koronát lehet készíteni. Ha Ön egy tartós megoldást szeretne, ami ráadásul rendkívül esztétikus is, akkor a cirkónium a legjobb választás, hiszen ezzel a módszerrel a fogak színével megegyező árnyalatú pótlás készíthető. Ráadásul fémallergia során sem okoz bonyodalmat, így az arra érzékenyeknek is megfelelő.

A legnépszerűbb koronatípus azonban a fémkerámia korona. Kedvező ár-érték aránya miatt a legtöbbször ezt választják a páciensek is. A fém vázra égetett porcelánnal sajnos színben sem lehet annyira pontos árnyalatot elérni: fogszínkulcs segítségével egy megközelítőleges utánzatot tud Ön kiválasztani a fogorvos segítségével.

implantációs fogpótlás

A cirkónium korona a megszólalásig hasonlít az igazi fogakra

Fogpótlás híddal

A fogászati hidakat az egy vagy annál több fogat érintő hiány pótlására dolgozták ki. A koronához hasonlóan készülhet cirkóniumból és fémkerámiából is. A hidak a pillérfogakra épülnek és így képesek akár 2-3 fognyi területet is pótolni.

Rendelőnkben Snap-on Smile® foghíd készítésére is van lehetőség, ami egy kivehető rendszer. Elsősorban akkor javasoljuk alkalmazását, ha Ön épp fogimplantációs kezelésen vesz részt, így a gyógyulási időben átmenetileg is szép mosollyal rendelkezhet.

fogpótlás híddal

Három fog pótlása híddal

Implantáció

A mai fogászatban a legmodernebb eljárás a fogak pótlására a fog implantátum vagy magyar kifejezéssel élve a fogbeültetés. A koronával és a híddal ellentétben az implantálás során a fog gyökerét is pótoljuk egy titánium csavar formájában. A fogimplantáció egy életre szóló megoldás, ráadásul az ínybe helyezett műgyökér az igazi fogakhoz hasonló nyomást gyakorol az ínyre. Ön bátran fogyaszthat kemény és ragacsos ételek is, mert a rágás ugyanolyan biztonságos lesz, mint igazi fogakkal.

Implantációval egy vagy több egymás melletti fog is pótolható, azonban érdemes egy hosszabb konzultáció során minden részletét megbeszélnie fogorvosával. A beültetés hosszadalmas, több hónapot igénylő folyamat és anyagilag is megterhelő tud lenni, ezért gondos tervezést igényel mind az orvos, mind pedig a páciens részéről. Ugyanakkor az összes fogpótlás típus közül ennek a tartóssága és komfortossága a legmagasabb.

tartós fogpótlás

Fogbeültetés: a műgyökér és a valódi gyökér egymás melletti keresztmetszete

Kivehető műfogsor és kombinált fogpótlás

A műfogsorok a legrégebbi fogpótló technológiák közé tartoznak. A protézis gyűjtőnév alá azonban többfajta kezelés is besorolható: a teljes műfogsor mellett a részleges protézis és az overdenture fogpótlás (implantátumokra rögzített fogsor) is ebbe a kategóriába esik. Legnagyobb előnye, hogy gazdaságos és emellett fogtechnikai laborban gyorsan el is készíthető, nincs hosszú gyógyulási szakasz.

A precíz lenyomatvételi eljárásoknak köszönhetően a mai protézisek már tökéletesen illeszkednek az Ön fogsorára.

kedvező fogpótlás árak

Manapság már nagyon pontosan illeszkedő kivehető műfogsorok készíthetők

A kombinált fogpótlások részben rögzített fogászati hídból, részben pedig kivehető elemekből állnak és ebbe a csoportba tartoznak az implantációval rögzített protézisek is. A hidakra felépített horgonyelemekhez könnyen csatlakoztatható a kivehető protézis. Azonban gyakran többször kell kontrolvizsgálatra járni, hogy a fogpótlási rendszer biztosan és kényelmesen illeszkedjen az Ön szájába, mivel kétféle metódust vegyítünk a kezelések során.

Forest&Ray Fogpótlás árak

Kombinált fogpótlás: műgyökérrel rögzített protézis

Mennyi idő alatt készül el a fogpótlás?

A fogpótlás időtartamát mindig a kiválasztott módszer és a páciens egyéni kezelési körülményei határozzák meg. Míg egy korona vagy híd 3-4 időpont alatt elkészül, addig a fog implantátum beültetése több hónapot vesz igénybe a hosszú gyógyulási idő miatt.

Rendelőnkben minden fogpótló terápiát előre ütemezünk: minden kontrolvizsgálaton lefoglaljuk a következő időpontot, hogy az eljárás gördülékeny és kiszámítható legyen az Ön számára is.

Miért kell időben gondoskodni a fogpótlásról?

A foghiány miatt az állkapocsban található csontállomány megritkul, melyet később (például fogbeültetés előtt) csak mesterségesen lehet pótolni. A gyenge rágóképesség hatásai a szájhigiénián és az emésztésen is negatívan ütköznek ki. A nem megfelelően megrágott étel súlyos esetben gyomor és bélrendszeri bántalmakat okozhat, ezért nem szabad halogatni a kihúzott, elveszített fogak helyettesítését.

Fogpótlás árak

A fogpótlás árak megtekinthetők honlapunkon, kattintson árlistánkra, ha szeretné megtudni az egyes fajták közötti árkülönbségeket!

Rendelőnkben várakozás és fájdalmak nélkül készítjük el az Önnek tökéletes fogpótlást: kérjen időpontot elérhetőségeinken!

Képek forrása: freepik.com

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom