+36 70 312 9771

Fogfehérítõ matrica

fogfehérítés

Mindenki gyönyörû fehér fogakért áhítozik, de mit lehet érte tenni? Számos lehetõség van, melyek közül a legbiztonságosabb és a leghatékonyabb a rendelõi fogfehérítés, ez viszont nem zárja, ki, hogy más, otthoni megoldásokat is feltaláljanak. Erre példa a mûanyag sín, fogfehérítõ toll és a fogfehérítõ matrica is. Cikkünkben az utóbbiról írtunk részletesen, kezdve a módszer általános leírásával, át az egyes termékek bemutatásán, a matricák hatékonyságáig.

fehér fogak

 Mi a fogfehérítõ matrica pontosan?

A fogfehérítõ matrica az egyik legnépszerûbb fogfehérítõ eljárás az Egyesült Államokban. Az elsõ matricákat 2001-ben dobták piacra, hamarosan pedig nagy népszerûségre tettek szert, mert ahhoz képest, hogy nagyon kényelmes, a hatékonysága sem utolsó.

A matrica egy 0,08 mm-es, rugalmas mûanyag fólia, amelyet a fogorvosok által fogfehérítésre használt anyaggal, hidrogén-peroxiddal vonnak be, az anyag koncentrációja viszont csak 6%-os, jóval gyengébb, mint amit fogfehérítéskor a fogorvos alkalmaz. A hidrogén-peroxid keverékének csökkentésére a biztonságos használat és a fogíny kímélése miatt van szükség.

Egy kezelés egy hétig vagy 10 napig tart. A matricákat minden nap 2×30 percre, maximum 60 percre kell a fogakra helyezni. A használat után vízzel kell öblögetni, és figyelni arra, hogy a fehérítõ szer véletlenül se kerüljön a szembe.

Mennyire hatásos a fogfehérítõ matrica?

Az eredmény személyenként változik, mert a látványosság a fogak kiinduló színétõl és az elszínezõdés okától is függ. A matrica hatékonysága három napon belül is észrevehetõ lehet, de általában a kezelés végére lesz igazán szembetûnõ a fehéredés. Kísérletek azt mutatták, hogy a fogfehérítõ matrica alkalmazói 95%-ban voltak elégedettek fogaik új színével. Megfelelõ alkalmazás esetén átlagosan 3-4 árnyalatnyit fehérít a fogakon, ez egyéb tényezõktõl függõen lehet kevesebb, esetleg több is.

A hatása természetesen nem tart örökké, körülbelül fél évig maradnak fehérek a fogak, amely a rendelõi fogfehérítéshez képest igencsak rövid idõ. Bizonyos ételek, italok elkerülésével és megfelelõ szájhigiéniai szokásokkal ez a periódus maximum egy évre tolható ki.

A fogfehérítõ matrica használata legfõképpen azoknak javasolt, akik egy különleges eseményre szeretnének tündöklõ mosollyal érkezni, akiknek tartós eredményre van szükségük, forduljanak inkább fogorvosukhoz.

Melyik fogfehérítõ matricát válasszuk?

A piacon sokféle termék található, melyek között két lényegi különbség van.

1. Tartalmaz-e hidrogén-peroxidot?

A peroxidos fogfehérítõ eljárás a leghatékonyabb, ami napjainkban kapható, ez az anyag azonban fogérzékenységet okozhat. A probléma nem áll fent sokáig, maximum egy-két napig, de ha valaki ezt is el szeretné kerülni, annak a hidrogén-peroxid mentes matrica ajánlott. Fontos tudni viszont, hogy ez hatásában jóval elmarad a peroxidos fogfehérítéstõl.
Hidrogén-peroxid mentes: IceWhite, BrightWhite
Hidrogén-peroxidos: Crest, Whiteline

2. Hány napos kezelést igényel?

7, 10 és 14 napra elengedõ matrica van egy dobozban, ezek árukban és hatékonyságukban különböznek.

A döntésben kérje fogorvosa segítségét! A fogfehérítõ matrica alkalmazása elõtt egyébként is javasolt konzultálni az orvossal, hiszen szakmai tudásával képes megsaccolni, hogy milyen eredményre számíthat, illetve a komplikációkról is tájékoztatást nyújthat.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!