+36 70 312 9771

Fogkõ eltávolítása otthon

Fogkõ eltávolítása otthon

A fogakon számos különbözõ ok miatt keletkezhet fogkõ, de a legtöbb esetben semmit sem tehetünk a kialakulása ellen. A fogkõ az ápolatlan száj benyomását kelti, a mosolyunk nem lesz olyan ragyogó, ráadásul további kellemetlen panaszokat is okozhat, mint például az ínyvérzés, rossz szájíz, szájszag. Egyértelmû hát, hogy valamit tenni kell ellene.

Mostanában nagyon divatosak a DIY, azaz a „csináld magad” megoldások. Ha pedig lakásdekorációk, praktikus használati tárgyak és szépségápolási termékek könnyedén elkészíthetõk otthon, akkor miért ne tudnánk saját magunknak eltávolítani a fogkövet? Ebbõl a cikkünkbõl kiderül, miért érdemes mégis inkább szakember beavatkozását kérni.

fogkõ eltávolítása otthon
Fogkõ lerakódás

Házi módszerek a fogkõ eltávolítására

A leggyakoribb megoldás a szódabikarbónával való öblögetés, ez azonban sokkal inkább megelõzésként szolgál, mint a probléma orvoslására. Szintén nem hatásos megoldás a gyakran ajánlott hidrogén-peroxid, amely hiába bír erõteljes baktériumölõ hatással, a kemény fogkõ ellen az öblögetés és a dörzsölgetés nem ér semmit.

Sokan fõzetekkel is próbálkoznak, az egyik ilyenhez dióhéjat és vizet kell összekeverni, majd 20 percig forralni. A fõzetet hidegen kell használni, egy nap háromszor öt percig kell vele fogat mosni. A módszer tíz napon belüli eredményt ígér.

Egy másik recepthez napraforgómagra, hársvirágra és vízre van szükség. A három alapanyagot 30 percig kell forralni, majd lehûteni. Az eljárás innentõl ugyanaz, étkezések után 5 percen át tartó fogmosást kell elvégezni, aminek két hét alatt kéne megszabadítania a fogkõtõl.

fogkõ eltávolítása otthon nehézkes
Nehéz eltávolítani a fogkövet

Az otthoni fogkõ eltávolítás elõnyei

Egyrészt a házi készítésû termékek általában olcsóbbak, mint bolti társaik, másrészt ebben az esetben mi tesszük össze az alapanyagokat, így pontosan tudjuk, mi kerül bele. Ennek megfelelõen nincsenek benne adalékanyagok, sokkal természetesebb keveréket kapunk.

Az otthoni fogkõ eltávolítás kockázatai

Hátrányokból bizony jóval több van, mint elõnyökbõl. A legtöbben kapargatással, súrolással esnek neki a fogkõnek, ezzel viszont megsértik az ínyüket és a fogzománcot is. A leghatékonyabb esetben is csak néhány darabot tudnak letörni, mellette ott marad, emiatt érdes felület alakul ki.

A keverékek használata, mint például a már említett hidrogén-peroxid nemcsak a szájüregi baktériumokat és gombákat pusztítja el, hanem a szájüregben található hasznos baktériumokat és az egészséges szöveteket is károsítja. Mindemellett a fogkõ nem élõ baktériumok halmaza, a hidrogén-peroxid pedig csak azokat képes elpusztítani.

A fogkõ keletkezésének megelõzésében valóban hasznosak lehetnek az otthoni „csodamódszerek”, illetve a rendszeres és alapos fogmosás, de a már kialakult fogkõ eltávolításán házilag nem segíthetünk anélkül, hogy komoly problémát okoznánk magunknak.

A fogkõ eltávolítását érdemes szakemberre bízni, mert nekik van meg a megfelelõ tudásuk és eszközük a fogkõ biztonságos eltávolításához. Ha pedig az fogkõtõl való megszabadulásra a fent említett módszerek is jók lennének, a fogászati beavatkozás még mindig sokkal hatékonyabb, mert a fogorvos az íny alatti területekrõl is el tudja távolítani a fogkövet.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!