Felnőtt fogszabályozás

A felnőtt fogszabályozásról általában

Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozásáról körülbelül 18 éves kor után beszélhetünk, amikor már az összes maradandó fog előtört, és az állcsontok növekedése is befejeződött. A kezelés aktív fázisa után elengedhetetlen a retenciós fázis: ekkor az a célunk, hogy a fogszabályozással elért eredményt hosszú távon megtartsuk, amihez retenciós készülék folyamatos, vagy időszakos viselése javasolt (nagyon erősen javasolt!).

Felnőtt fogszabályozás rögzített készülékkel

A rögzített készülékek alkalmasak leginkább arra, hogy a felnőtt fogazat kisebb, vagy akár egészen komoly szabálytalanságait orvosolják.

A rögzített fogszabályozók három fontos alkotóelemből épülnek fel:

  1. Brekettek: a fogak felszínére erős kötőanyaggal rögzített apró “zárak”, melyeknek mélyedéseiben fut végig az ívdrót. A brekettek az ív által kifejtett erőt a megfelelő irányba alakítják.
  2. Ívek: a brekettekben végigfutó hajlított drót, melyet a kezelés során többször is cserélünk: kezdetben vékonyabb, rugalmasabb, a kezelés vége felé közelítve pedig egyre erősebb íveket használunk.
  3. Ligatúrák: a brekettek és a drótok egymáshoz kötését biztosítják. Leggyakrabban gumiligatúrákat alkalmazunk, melyek apró, változatos színekben elérhető gumigyűrűk. Léteznek fém ligatúrák is.

Mit jelent az önligírozó fogszabályozás?

Az önligírozó rendszerek sajátossága, hogy a fenti felsorolás 3. pontját kiiktatják a rendszerből. Ezeknél a készülékeknél nincs szükség ligatúrákra, mert a brekettek beépített zárszerkezettel rendelkeznek. Az önligírozó rendszerek előnye, hogy lágyabb erőkkel dolgoznak hagyományos társaiknál, a fogszabályozás így kíméletesebbé, és gyorsabbá válik. Rendelőnkben az In-Ovation önligírozó rendszerrel dolgozunk.

Kivehető fogszabályozó felnőtt korban?

Igen, lehetséges! Kisebb, főként esztétikai szabálytalanságok kezelésére tökéletes, komfortos és esztétikus megoldást kínálnak az úgynevezett alignerek. Tekinthetjük őket akár átlátszó fogszabályozóknak is, hiszen anyaguk tökéletesen átlátszó műanyag. A fogvédőhöz hasonlatos síneket eltávolíthatjuk fogmosáshoz és étkezéshez is.

Árainkat itt érhetik el.

Kedvezmény: 52%

Akciós fogászati csomag kisgyermekes anyukáknak* 52% kedvezménnyel 34 400 Ft helyett csak 16 250 Ft-ért!

*A csomagot olyan anyukák vehetik igénybe, akiknek 3 éves kor alatti gyermekük van.

Az akció visszavonásig érvényes.

Tovább olvasom
Online bejelentkezés

Foglaljon időpontot még ma!

×