+36 70 312 9771

Házi gyógymódok szájszag ellen

fr dental opening pic

A rossz szájszag a modern kor emberének egyik legnagyobb hétköznapi problémája. Szerencsére néhány egyszerû, otthon is megtalálható hozzávalóval hatékonyan kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlen jelenséget. Cikkünkben ezekre a házi praktikákra mutatunk néhány példát.

szájszag ellen gyógynövények
Gyógynövények szájszag ellen

Szájszag ellen – A gyógynövények és magvak ereje

Petrezselyem, mentalevél, bazsalikom vagy koriander zöld rágásával rögtön felfrissíthetjük a leheletünket, ezen növények magas klorofill tartalma ugyanis hatékonyan semlegesíti a rossz szájszagot. Az édeskömény és a szegfûszeg antibakteriális, így szájszag-ûzõ tulajdonságokkal bír, és illata is kellemes, így rágásukkal két legyet üthetünk egy csapásra. Ezen két gyógynövény fõzete is hasonlóan jótékony hatású, és fogyasztásukkal a megfelelõ folyadékbevitelt is biztosíthatjuk.

Szájszag ellen – Házilag készült szájvizek a friss leheletért

A házilag készített szájvizek épp olyan hatékonyak, mint a gyógyszertárban vásároltak, összetevõik azonban természetesek, és sokkal kisebb összegbõl is elõállíthatóak. A szódabikarbónát, borsmenta olajat és vizet tartalmazó szájvíz semlegesíti a száj pH-ját, elpusztítja a benne lévõ baktériumokat, és kellemes ízt és illatot kölcsönöz. A fahéj fahéj-aldehid nevû vegyülete szintén antibakteriális hatással bír. Egy teáskanál fahéjat egy pohárnyi vízben felforralva, leszûrve és lehûtve kiváló természetes, szájszag ellenes szájvizet kapunk. A citromlé vagy az almaecet savas pH értékû, vizes oldatával öblögetve csökkenthetjük a szájban lévõ baktériumok számát, kiegészítve a két elegy finom, gyümölcsös illatával.

zöldségek szájszag ellen
Mindennapos ápolás a szájszag ellen

Mindennapos ápolás a szájszag ellen

Néhány egyszerû, mindennapos szokás betartásával is sokat tehetünk a rossz lehelet ellen. A napi kétszeri, lehetõleg teafaolajas fogkrémmel történõ fogmosás, a fogselyem és antibakteriális szájvíz használata csak az elsõ lépés a kellemetlen szájszag ellen. Fogkefénk steril és tiszta lesz, ha minden nap hidrogén-peroxid oldatban tároljuk, és használat elõtt alaposan leöblítjük. A ropogós, rostdús zöldségek és gyümölcsök, például alma vagy répa fogyasztásával napközben is eltávolíthatjuk fogainkról a lepedéket, ezzel megakadályozva a rossz szájszag kialakulását. A probiotikumot tartalmazó ételek, például a joghurt vagy savanyú káposzta is hozzájárulnak a friss lehelethez azáltal, hogy a „jó” baktériumokat tartják túlsúlyban a szájban. Végül pedig talán az egyik legfontosabb tényezõ, a szájszárazság megelõzése. Ezért megemelt vízfogyasztással, orron át történõ légzéssel, a dohányzás mellõzésével és cukormentes rágógumi fogyasztásával tehetünk.

Tudj meg többet a szájszag kezelésérõl és megelõzésérõl

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!