+36 70 312 9771

Cumi használata, avagy jó-e a cumi?

láthatatlan fogszabályozó

A cumisüveg és a cucli alapvetõen rosszat tesz a fogaknak, különösen a fejlõdésben lévõ fogazatnak. Ettõl függetlenül azonban, sokszor elengedhetetlennek tûnhet a használata, mikor gyermekünk még csecsemõkorban van. Lássuk, milyen problémákat okozhat a cumi használata és hogyan lehet megfékezni vagy akár visszájára fordítani a negatív hatását.

cumi használata

A cumi fogakra gyakorolt hatása

Amint behelyeztük a szájba, a cucli elkezdi befelé tolni a fogakat, amit a csecsemõ által kifejtett szívó hatás csak még inkább felerõsít. A mell puha szövetekbõl épül fel, így csak rövid ideig maradhat a szájban, máskülönben az édesanyának fájdalmassá válna a szoptatás. A cucli ezzel ellentétben kemény, nincsenek benne idegvégzõdések, így bármeddig bent maradhat a gyermek szájában. Éppen ezért, a babák általában több ideig szívogatják a cuclit, ami nagyobb nyomást gyakorol a fogazatra. Rossz beidegzõdésekhez is vezethet a cumizás, és sok gyermeknek cumiznia kell ahhoz, hogy elaludjon, vagy, hogy megnyugtassa magát. Ebbõl adódóan, sokan órákig a szájukban tartják a cuclit. A probléma az, hogy mindez fogászati problémákhoz vezethet, mert a cumi befelé nyomja és elmozdítja a fogakat, így egészségtelen lesz a fogak elrendezkedési módja. Ez pedig, nagyon sok fogászati probléma bölcsõje lehet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden gyermek, aki cumizott kiskorában, rossz fogakkal kell, hogy leélje majd felnõtt életét, csupán annyit, hogy nagyobbak lesznek az esélyei rá.

Cumi használata: fogszabályozás

A cumi által eltolt fogak sokszor keresztharapáshoz és zsúfolt fogazathoz vezetnek, amiket csak fogszabályozással lehet helyreállítani. Mivel a fogak már bedõlve, egy bizonyos szögben kezdenek el növekedni (az egészséges fogazattól eltérõ módon), a korrigálásuk különösen nehéz. Attól függõen, hogy milyen szögben használja a gyermek a cumis üveget, a zsúfolódás vagy a fogak elváltozása lehet, hogy csak a fogsor egy bizonyos részét érinti. Ez a fogak elfordulását is eredményezheti, ami speciális fogszabályozást igényel. Ez pedig valamennyivel hosszabb ideig tart, és kellemetlenebb is.

Cumi használata: Higiénia

A fogak jellegzetes szuvasodását is eredményezheti a cumi túlzott használata. Ezt az okozza, hogy a baktériumok egy rövid ideig meg tudnak telepedni a cuclin, az elsõ adandó alkalommal visszakerülnek a szájba, majd onnan vissza a cuclira, és így tovább. Ezért számtalanszor újra és újra tudják kolonizálni az adott fogazatot. És ez még csak a cucli: az üvegben lévõ tartalom nagyban hozzájárul a baktériumok elszaporodásához, mert a vizet kedvelik, a tejet, anyatejet viszont kifejezetten imádják. Hogyha a szülõ cukros szörpökkel, gyümölcslevekkel vagy teával tölti meg a cumisüveget, az szinte biztosan fogszuvasodáshoz vezet.

A probléma kikerülhetõ!

A cuclit a felnõttek, és nem a gyerekek ismertetik meg a gyermekkel. Használata természetesen egy kis nyugalmat biztosít, de hosszú távon káros a gyermeknek, és ezért nem ajánlott. A cumisüveggel egy kicsit más a helyzet. Mivel sok gyermek tápszeren növekedik, ezért szükségessé válik a cumisüveg használata, amivel alapvetõen semmi baj nincsen, de amint a gyermek képes poharat fogni, érdemes átváltani. Így elkerülhetõ a szuvasodás. Érdemes fokozatosan, egyre többször javasolni a gyermeknek a pohárból való ivást. Ahogy megjelennek az elsõ fogak, hozzá lehet kezdeni leszoktatni a gyermeket a cumisüvegrõl.

Kép: 1.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!