Fogciszta eltávolítás

Mi az a ciszta?

Ciszta eltávolítás

A fogciszta egy folyamatosan növekedő, folyadékkal teli tok, mely a szájüregben sok esetben hosszú ideig tünetmentes, de komoly és kellemetlen tünetek forrása is lehet. Bár nem nevezhetjük daganatnak, bizonyos szempontok szerint daganatszerű képződménynek tekinthetjük, mely minden esetben jóindulatú.

Miért kell a fogcisztákat eltávolítani?

A fogciszták eltávolítása amiatt javasolt, mert a ciszták idővel egyre nagyobbra növekednek. Bárhol is helyezkednek el a szájüregben, növekedésük komoly következményekkel járhat. Az állcsontban megbújó fogciszták a csont elsorvadásához vezetnek, míg a foggyökerek csúcsánál kialakuló foggyökér ciszták olyan látványos tüneteket is produkálhatnak, mint a fogak összetorlódása.

Mik a fogciszta leggyakoribb tünetei?

  • A területen érzett enyhe nyomás
  • Előrehaladott esetekben erős fájdalom
  • A fogak torlódása
 

A fogíny ciszták diagnosztizálásának legegyszerűbb és leggyorsabb módja a fogászati röntgen. A felvételen azonnal láthatóvá válik a ciszta elhelyezkedése, fogorvosa így javaslatot tehet a fogciszta eltávolításának legideálisabb módjára.

A fogciszták eltávolítása - hogyan történik?

A gyökércsúcsoknál elhelyezkedő foggyökér ciszták kialakulásának oka többnyire fog eredetű - elhalt fogak gyökércsúcsánál jelennek meg, és sajnos igen könnyen elfertőződnek, a fog gennyes tályogaivá alakulnak. A fog alatti ciszta eltávolítása gyakran az érintett fog eltávolítását is jelenti.

Megoldást jelenthet a gyökércsúcs-rezekció, azaz a foggyökerek csúcsának amputációja. A gyökércsúcsot a cisztával együtt műtéti úton távolítjuk el. Ez a kezelés lehetővé teszi az érintett fog konzerválását.

A nem-fogeredetű szájüregi ciszták eltávolítása szintén műtéti úton lehetséges. Egyes esetekben a cisztát az állcsontból kimetszik, más esetekben a cisztát felnyitják, így annak belsejéből a folyadék szabadon eltávozhat, az állcsont pedig felszabadul a ciszta által kifejtett nyomás, feszítés alól.

Nem kell tőle félni!

Némelyek számára ijesztően hangzik, ha fogorvosuk szájüregi cisztát diagnosztizál náluk. Nincs szükség azonban aggodalomra! Az idejében felismert ciszták remekül kezelhetők, és legtöbbször még az érintett fog eltávolítását sem teszik szükségessé. Amennyiben régebb óta fennálló cisztával van dolgunk, úgy ez sajnos nem mindig kerülhető el, ám a beavatkozásokat fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben végezzük.

Árainkat itt érheti el.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom