+36 70 312 9771

Teljes kivehetõ mûfogsor

kivehető műfogsor FR dental

Ha egy páciens összes foga hiányzik, a teljes kivehetõ mûfogsor költséghatékony, esztétikus és funkcionális megoldást nyújthat a fogpótlásra. De hogyan készül egy kivehetõ mûfogsor? Olvassa el blogbejegyzésünkben!

mûfogsor
Kivehetõ mûfogsor

Teljes kivehetõ mûfogsor: hogyan készül?

A teljes kivehetõ mûfogsor készítése elõtt mindig úgynevezett funkcionális lenyomat készül a páciens szájáról. A mûvelet során lenyomatkanalat helyeznek az állcsontgerincre, miközben az arcizmok mozognak. Így a legapróbb mozgás is rögzül a lenyomatkanálon, ami a fogtechnikus számára lehetõvé teszi, hogy tökéletesen illeszkedõ mûfogsort készítsen.

Ezután a fogorvos rögzíti a páciens harapását, vagyis azt, hogy a felsõ és az alsó fogsor hogyan helyezkedik el egymáshoz képest. Mivel a szájban ilyenkor általában nincsenek fogak, amik viszonyítási pontként szolgálnának, a fogorvos mérésekkel állapítja meg a helyes arányokat. Ezáltal az új kivehetõ mûfogsor a természetes fogakkal megegyezõ mértékben emeli majd az arc redõit, természetes hatást szavatolva.

mûfogsor
A mûfogsor költséghatékony megoldás

Majd egy viaszból készült ideiglenes kivehetõ mûfogsort kap a páciens, amelyen a fogak színét, alakját és elrendezését még igazítani lehet. Ezeknek a próbáknak köszönhetõen lesz a végleges kivehetõ mûfogsor a lehetõ legtermészetesebb és kényelmesebb. A folyamat végén a páciens megkapja a kész teljes kivehetõ mûfogsort, és elkezdheti viselni azt. A kivehetõ mûfogsor fogai általában kerámiából, porcelánból vagy akrilgyantából készülnek, míg a váz anyaga fõleg merev akrilgyanta, rugalmas polimer vagy króm-kobalt ötvözet.

A viselés elsõ pár hetében lehetséges, hogy apróbb módosításokat kell végezni a mûfogsoron. A páciens elõször akár túl nagynak is érezheti új mûfogsorát. A hordás során azonban az arc izmai és az ajkak is hozzáigazodnak az új fogakhoz, és teljesen természetes megjelenést biztosítanak. A beszéd és az étkezés is gondot okozhat elsõre, amelyet tükör elõtti beszédgyakorlással és apróra vágott ételek fogyasztásával lehet kiküszöbölni. Néhány hét elteltével ezek a problémák általában elmúlnak, és a páciens teljesen hozzászokik a mûfogsor viseléséhez.

A teljes kivehetõ mûfogsor ápolása

A kivehetõ mûfogsor sehol nem rögzül a szájban, csupán a szájnyálkahártya és az állcsontgerinc tartja a helyén. Így egyszerûen kivehetõ, amit minden étkezés után és éjszakára is javasolt megtenni. A fogsort puha sörtéjû fogkefével tisztítsuk. Tisztítószernek legjobb a patikában és drogériában kapható mûfogsor-tisztító tabletta, vagy bármilyen kímélõ szappan. Fogkrém használata nem ajánlott, mivel összekarcolhatja a fogsort, ami a fogak kinézetére és élettartamára is káros. Ezeket az egyszerû lépéseket betartva bárki sokáig élvezheti ragyogó és tartós mosolyát, amit új kivehetõ mûfogsora nyújt számára.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!