+36 70 312 9771

4 tévhit a gyökérkezelésrõl

sérült fog Fr Dental Budapest

A gyökérkezelés az egyik leghatékonyabb fogmegõrzési technológia. A közhiedelem szerint azonban ezek a beavatkozások hosszúak, fájdalmasak, és hatásuk is csak idõleges. Ezeket a tévhiteket oszlatjuk el következõ cikkünkben.

Gyökérkezelés
Fogszuvasodás fázisai

1. számú tévhit: A gyökérkezelés fájdalmas

Sok évtizeddel ezelõtt a gyökérkezelések valóban kínszenvedéssel jártak, az orvostudomány fejlõdésével azonban ez sokat változott. A ma rendelkezésre álló gyógyszerekkel a fertõzések, gyulladások a beavatkozás elõtt hatékonyan gyógyíthatók, így a gyökérkezelés sem fáj. A mûtét alatt a fogorvosok végig hatásos érzéstelenítést alkalmaznak, ami minimálisra csökkenti a fájdalomérzetet. A beavatkozást követõen erõs fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szabadulhat meg a kínoktól a beteg.

2. számú tévhit: A gyökérkezelések hosszadalmas beavatkozások

Elterjedt tévhit, hogy egy gyökérkezeléshez számos alkalommal el kell látogatni a fogorvoshoz, ez azonban távolról sem igaz. Ha az érintett fog nem fertõzött vagy gyulladt, egyetlen idõpont is elég lehet a teljes kezelésre. Amennyiben a mûtét alatt nem lép fel komplikáció, az sem ritka, hogy a páciens már az új koronát is megkapja a gyökérkezelt fogra, így egészséges és esztétikus mosollyal távozhat.

Elõzd meg a fájdalmat!
A gyökérkezelés ma már rutinkezelésnek számít

3. számú tévhit: A foghúzás hatékonyabb megoldás, mint a gyökérkezelés

A természetes fogak megõrzése minden fogorvos elsõ számú célja. Egy szájban lévõ hézag a többi fog elmozdulását okozhatja, problémát jelenthet az evésben, beszédben, és a beteg önbizalmára is hatással van. Ezért a húzás után minél hamarabbi fogpótlás szükséges, ami drága és hosszú procedúra. Ezzel szemben a gyökérkezelt fog stabilan a helyén marad, új koronával pedig kinézete pontosan olyan lesz, mint egy természetes fogé.

4. számú tévhit: A gyökérkezelés csak átmeneti megoldás

A fenti tévhit alapja az lehet, hogy gyökérkezelés után a fogak sérülékennyé válnak. A fogorvosok éppen ezért minden esetben javasolják korona felhelyezését az érintett fogra. A gyökérkezelt fog szerkezete stabil marad, és továbbra is erõsen csatlakozik az állkapocshoz, ezáltal kitûnõ alapként szolgál egy koronához. A gyökérkezelések tehát élethosszig megõrizhetik az érintett fogat, így hatásuk nagyon is tartós.
Mindent egybevetve, a gyökérkezelés egy gyakorlatilag fájdalommentes és viszonylag rövid fogorvosi beavatkozás, amely az egyik legjobb megoldás a fogak megõrzésére. Hogy kiderüljön, szüksége van-e gyökérkezelésre, foglaljon idõpontot a Forest & Ray kiváló fogorvosainak egyikéhez, Budapest szívében található rendelõnkbe.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!