+36 70 312 9771

A 4 leggyakoribb foghíd

 

A foghíd kettõ vagy több koronából álló fogpótlás, amely egymás mellett lévõ fogak pótlására van kitalálva. Minden foghídban közös vonás: egy általában fém, vagy egyéb vázba helyezve kettõnél több fogkorona található, amely le van fedve egy mûínnyel. Sokféleképpen lehet rögzíteni a rögzített fogpótlásokat, és ezeket nevezzük különbözõ típusú foghidaknak.

 

Alább egy részletes leírást találhat a 4 leggyakoribb féle foghídról, amelyeket rögzítésük szerint kategorizáltunk. A célunk az, hogy az olvasó eme cikk után megfelelõen tudjon vélekedni a neki ajánlott fogpótlásokról, és legyen elképzelése arról, hogy hogyan és miként fog az adott foghíd rögzülni a szájban, és ezáltal sokkal tudatosabban döntsön.

Hagyományos foghidak

A hagyományos foghíd úgy néz ki, mint egy pár fog egymás mellett. Két tartóelem közé kerülnek be a pótolni kívánt fogak replikái, így ezek a foghidak mindig kettõvel több tagot számlálnak, mint ahány fogat pótlunk. Ezzel a fogpótlási módszerrel az lehet a probléma, hogy le kell csiszoli egy kicsit a hiányzó fogak melletti fogakból. Ezt a fogpótlást csak akkor tudjuk alkalmazni, ha van két extra fog a pótlandó hiány mellett, amit le lehet csiszolni.

Cantilever foghíd

A Cantilever foghíd megegyezik a tradicionális foghíddal, kivéve annyit, hogy csak egy fogon rögzül. Így kevesebb foganyag veszteséggel jár egy ilyen híd, de mégsem alkalmazzák szívesen a fogorvosok. Ez azért van, mert sokszor túl nagy terhet tesz az egy tartó fogra, és az így megroppanhat, és akár el is törhet, alkalmatlanná válva a továbbiakban a tartó fog szerepére.

Maryland foghíd

Ezt a hidat néha repülõ hídnak is nevezik, mert a pótlandó fogak mása végén egy-egy kicsi, szárnyszerû képzõdmény található. Ezeket a kis szárnyakat ráragasztják a foghíj melletti fogakra, és ezek így tartják meg a hidat, faragás és foganyagveszteség nélkül. Mivel ez egy ragasztott foghíd, ezért a legnagyobb elõnyei és hátrányai is ebbõl származnak: míg könnyen betehetõ, addig sokkal nagyobb a valószínûsége annak, hogy elenged a ragasztó és kiesik a híd, és ez, sajnos, egy általános probléma az ilyen jellegû fogpótlásoknál.

Implantátumokra szerelt foghíd

A fogimplantátumos megoldás mindenféleképpen a legjobb, hiszen csak így kerül a fog összes anatómiai része pótlásra, beleértve a foggyökereket is, amik nélkül a foghullás elkezdõdhet, mert felszívódik a csontléc, amiben a foggyökerek voltak. A többi foghíd egyszerûen képtelen ennek a folyamatnak a kezelésére vagy megfékezésére, hiszen nem érintik a fogíny alatti tartományokat. Míg ez messzemenõen a legdrágább fogpótlási fajta, ez is éri meg a legjobban, hiszen sokkal tovább tartanak és sokkal biztosabbak, mint a többi változat esetén, és így teljeskörû funkcionális fogpótlást eredményeznek.

Tudjon meg többet a foghidakról

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!