+36 70 312 9771

A fogszuvasodás visszafordítása

Fogszuvasodás visszafordítása

Bizonyára sokunknak volt már fájó, lyukas foga, fogtömése élete során. Azonban ennek nem kell rendszerûen bekövetkeznie fogaink életében: a fogszuvasodás nem csak hogy megelõzhetõ, de ha idõben észleljük, vissza is fordítható!

Hogyan keletkezik a fogszuvasodás?

Mint a legtöbb fogászati probléma, a fogszuvasodás is elsõsorban a nem megfelelõ szájápolás és a helytelen táplálkozás számlájára írható.
A magas szénhidráttartalmú vagy savas ételek és italok gyakori fogyasztása, a nassolás, és a nem megfelelõ fogmosási szokások mind felelõsek a fogszuvasodás kialakulásáért. A nem megfelelõen tisztított fogakon maradt ételmaradék és lepedék plakkot képez, amiben megtelepednek a baktériumok. A plakk savtermelése felborítja a száj pH-értékét, ami idõvel károsítja, és ha nem teszünk ellene, tönkre is teszi a fogzománcot.

A fogszuvasodás jelei

A probléma ott kezdõdik, hogy a fogszuvasodás kezdeti fázisában teljesen tünetmentes. Mivel a fogszuvasodás leggyakrabban hátsó fogainkat, vagy a fogak közeit érinti, így a látható jeleket sem mindig vesszük észre. Kezdeti fázisban a fogakon fehér foltok keletkeznek, majd barnás vagy fekete árnyalatúvá válnak, és mélységükben is terjeszkedni kezdenek.
Az elsõ érezhetõ tünetek akkor jelentkeznek, amikor már komolyabb a baj: fájdalmat csak akkor kezdünk el érezni, ha a szuvasodás már a fogzománcon és a dentinen átjutva elérte a fogideget. Intõ jel lehet az is, ha fogaink érzékennyé válnak a hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztására.

fogszuvasodás
Url: https://new.frdental.hu/wp-content/uploads/2023/11/Diagram_of_tooth_erosion-1.png

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Ha idõben észleljük a problémát, akkor a fogzománc szuvasodása kezelhetõ fluoriddal, illetve a P 11-4 nevû, peptidalapú folyadékkal a folyamat akár vissza is fordítható. A fluorid erõsíti a fogzománcot, így fogorvosunk ajánlhat nekünk flouridos tablettát, fogkrémet vagy szájvizet.  A szuvasodás korai fázisában pedig a peptides kezelés hatására a fog eredeti ásványi anyag készlete is helyreállhat.

Azonban ha a fogszuvasodás eléri a dentint, akkor nincs más megoldás, mint a fogtömés. Komolyabb esetekben szükség lehet gyökérkezelésre is, de a fogszuvasodás végsõ fázisa akár a fog elvesztésével is járhat.
A leghatékonyabb védekezés azonban minden esetben a megelõzés.  Megmutatjuk, hogy mire figyeljünk a fogszuvasodás megelõzéséhez!

A fogszuvasodás megelőzése

  • Figyeljünk oda a rendszeres és helyes szájápolási szokások megtartására! Mossunk fogat minden étkezés után 20-30 perccel, és a helyes fogmosási technika használata mellett ne feledkezzünk meg a fogközök és a nyelv tisztításáról sem! Használhatunk interdentális fogkefét, fogselymet vagy szájvízet is. Amennyiben nincs lehetõségünk fogmosásra, vegyünk be egy cukormentes rágót – ez segít a plakkosodás megelõzésében.
  • Válogassuk meg szájápolási termékeinket! Kérjük ki fogorvosunk tanácsát a számunkra megfelelõ fogkrém, szájvíz és fogkefe kiválasztásában. Ne felejtsük el fogkefénket, vagy elektronikus fogkefénk fejét kéthavonta cserélni!
  • A helyes étkezési szokások  és a megfelelõ étrend segít megelõzni a fogszuvasodást. A rendszeres, egészséges étkezés és a nassolás elkerülése fogainkat is védi. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök, mint a zeller vagy az alma nyersen történõ fogyasztása kifejezetten tisztító hatással van fogainkra. De kerüljük a cukros, magas szénhidráttartalmú és savas ételek, italok nagy mennyiségû fogyasztását!
  • Vegyünk részt rendszeres fogászati vizsgálatokon! A félévente történõ kontrollvizsgálat segít megelõzni a komolyabb problémák kialakulását, és a fogszuvasodás folyamatát is megállíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk.
  • A hátsó, õrlõfogak fokozottan ki vannak téve a szuvasodás veszélyének. Barázdazárással megelõzhetjük a fogszuvasodás kialakulását!

Kérjen időpontot 
még ma!

A Forest&Ray fogászat 13. kerületi rendelőjében prémium minőségű alapanyagokkal és modern eszközökkel dolgozunk. Fogorvosaink szakértelme pedig arra is garancia, hogy bármilyen fogászati panasszal is érkezzen hozzánk, kíméletesen és tartósan orvosolhassuk.

Kérjen időpontot egyszerűen online, munkatársunk pedig hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!