+36 70 312 9771

A professzionális fogkõeltávolítás elõnyei

Egészséges fogak

A fogkõ nemcsak esztétikai probléma, hanem más betegségek okozója is. Azon kívül, hogy csúnya, számos más fogágybetegség kialakulásának is elõzménye, ráadásul kihatással lehet a szervezetünk mûködésére is. Cikkünkbõl kiderül, milyen betegségeket elõzhetünk meg a fogkõ eltávolításával.

Fogkõ eltávolítás, mosoly
Legyen szép és tiszta mosolyod!

Milyen betegségeket lehet megelõzni a fogkõ eltávolítással?

A gondozatlan, barnás fogak látványán kívül a fogkõ a szájszagot is felerõsíti, ezek azonban a legkisebb problémák, amelyeket a fogkõ okoz. A fogkõ lerakódást a legtöbb esetben ínygyulladás követi, amelynek következtében az íny duzzadtá, vörössé válik, fogmosáskor pedig vérzik.

Ha a fogínygyulladás tartósan áll fenn, akkor egy idõ után ínysorvadás alakul ki, az íny visszahúzódik, elvékonyodik. Az ínysorvadás nemcsak az ínyre, hanem az állkapocsra is kiterjedhet, ami a fogak kilazulását eredményezi, érzékennyé válnak a hidegre és a melegre, komolyabb esetben pedig ki is hullhatnak.

A fogkõ fogszuvasodáshoz is vezethet, ugyanis a zománc és a lepedék közt biokémiai folyamatok zajlanak, melyeknek egyensúlya felborul, és szénhidrát fogyasztásakor savat termelnek, ezzel oldva a zománcban lévõ ásványi anyagokat.

A nagyon elhanyagolt fogkõ lerakódás a fogágybetegségeken kívül a szervezet más részeit is képes megbetegíteni. Ha fogmosáskor vérzik az ínyünk, akkor a seben át a véráramba jutnak a szájban lévõ baktériumok, amik így a vérlemezkékhez tapadnak. Emiatt a vér megalvad, és vérrögök alakulnak ki.

A fogkõ eltávolításának menete

Nem kell azonban megijedni, ha fogkövet veszünk észre a fogainkon, mert a fogkõ eltávolítás ma már rutinkezelésnek számít.

A fogkõ eltávolításra kétféle módszer létezik. Az egyik a kézi, ez azonban hosszadalmas és esetenként fájdalmas is, ezért inkább az amúgy is sokkal hatékonyabb ultrahangos eljárást szokták alkalmazni.

Az ultrahangos fogkõ eltávolítás rendkívül kíméletes: nem károsítja sem a fogat, sem a fogpótlást. Az apró, vékony csúcsban végzõdõ depurátor az ultrahang segítségével egyszerûen csak lepattintja, lemossa a fogakra tapadt fogkövet. A fogfelszín mellett a fogközekbõl is el lehet vele távolítani a nem kívánatos fogkövet.

A kezelés az íny érzéstelenítésével indul, csak ezután kezdik el használni az ultrahangos depurátort. A készülék vége nagyon apró rezgõmozgást végez, ezzel légbuborékok képzõdnek, amelynek hatására a fogkövek lepattannak a fogfelszínrõl.

A fogkõ eltávolítása 30-60 percen keresztül tart. A nehezen elérhetõ részeken speciális kézi eszközökkel szedik le a fogkövet.

Az ultrahangos kezelést követõen mindig le kell polírozni a fogfelszíneket. Ezt pasztával, kefékkel és gumiharangokkal végzik. A polírozásra azért van szükség, mert a sima felszínen nehezebben tapad meg a lepedék.

Rendszeres fogmosás mellett sokáig fenntartható a szép, fogkõ mentes fogazat, azonban érdemes félévente ismételni az eljárást.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!