Fogkő okozta betegségek

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a fogkő legrosszabb tulajdonsága az, hogy csúnya. Az esztétikai problémán kívül számos más fogágybetegség kialakulásának is előzménye, ráadásul kihatással lehet a szervezetünk működésére is. Cikkünkből kiderül, miért fontos, hogy eltávolíttassuk a fogkövet. 

Fogkő eltávolítása
Fogkő

Mi is a fogkő?

A fogkő kialakulásának legelső lépcsőfoga a dentális plakk, azaz a foglepedék lerakódása, amely 70 százalékban baktériumból áll. Ezek a baktériumok önmagukban nem okoznak problémát, azonban ha nem tisztítjuk rendszeresen és megfelelően a fogunkat, akkor a plakk megkeményedik. Először nem nagy mennyiség, csak egy kis réteg meszesedik el, majd az arra rakódó új lepedék egy kis része megint átalakul, és így lesz egyre vastagabb a fogkő.
 
A plakk megkeményedéséig nem kell heteket, hónapokat várni, elég csupán 2-3 fogmosás nélkül töltött nap. A lerakódott fogkő sárgás-barnás foltokat, csíkokat hagy a fogakon, ami valóban nem szép látvány, ezen kívül viszont rendkívül káros is.

Milyen betegségeket okoz a fogkő?

A gondozatlan, barnás fogak látványán kívül a szájszag is felerősödik, ezek azonban a legkisebb problémák, amelyeket a fogkő okoz. A fogkőlerakódást a legtöbb esetben ínygyulladás követi, melynek következtében az megduzzad, vörössé válik, fogmosáskor pedig vérzik.
 
Ha folyamatos fogínygyulladás áll fenn, akkor egy idő után ínysorvadás alakul ki, aminek következtében az íny visszahúzódik, elvékonyodik. Az ínysorvadás legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy a gyulladás rámegy az állkapocscsontokra is, amitől a fogak mozogni kezdenek, érzékenyek lesznek a hidegre és a melegre, komolyabb esetben pedig ki is hullhatnak.
 
A zománc és a lepedék közt biokémiai folyamatok zajlanak, melyeknek egyensúlya felborul, és szénhidrát fogyasztásakor savat termelnek. Ez hamar a zománcban lévő ásványi anyagok oldódásához, fogszuvasodáshoz vezet.
 
Ráadásul, ha nagyon elhanyagoljuk, a fogágybetegségeken kívül a szervezet más részeit is képes megbetegíteni. Ha fogmosáskor vérzik az ínyünk, akkor a seben át a véráramba jutnak a szájban lévő baktériumok, amik így a vérlemezkékhez tapadnak. Emiatt a vér megalvad, és vérrögök alakulnak ki.
 
Az új-zélandi Otago Dunedin Egyetem kutatócsoportjának kutatásából kiderül, hogy a szájból az érrendszerbe bekerülő baktériumok krónikus fertőzéseket is okozhatnak, ami érelmeszesedéshez vezet. A kutatók arra is rájöttek, hogy a szájüregi gyulladás hatékony kezelése, például a fogkő eltávolításával, javítja az artériák funkcióját.

 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom