+36 70 312 9771

A terhesség rontja a fogainkat? – Fogászat terhesség alatt

Happy smile

A terhesség alatt fogaink épsége veszélybe kerül. Sokak szerint ennek oka a megnövekedett kalciumigényben keresendõ, mások szerint nem köthetõ a terhességhez fogaik gyengülése. A szájüregben keletkezõ, terhesség ideje alatt lefolyt változások ténye azonban inkább a hormonháztartás változásának tudható be.

fogászat terhesség alatt

Ínygyulladás terhesség alatt

A hormonháztartás változása a nõk élete során gyakran elõfordulhat. A terhesség idõszakában hajlamosabb az íny a begyulladásra a megnövekedett progeszteron és ösztrogén szintbõl kifolyólag. Nem törvényszerû, hogy a várandóság alatt begyullad és vérzik az ínyünk, ezt a problémát könnyedén megelõzheti a megfelelõ szájhigiénia.

Az ínygyulladás következményei

A már kialakult az ínygyulladás sokszor a szájüreg vérzésével járhat, ezen felül igen kellemetlen szájszag lehet a mellékhatás. Kutatások alapján, a terhesség alatt gyulladt, egészségtelen ínyû anyukák, nagyobb eséllyel estek áldozatául a terhességi mérgezéseknek, illetve hajalmosabbak koraszülésre. Szélsõséges esetben a kezeletlen gyulladás jóindulatú kinövések, tumorok kialakulásához is vezethet. Ezek a tumorok a szülés után általában felszívódnak, ám bizonyos esetekben el kell õket távolítani, mivel zavarják a kismamát az evésben, fogmosásban vagy akár a beszédben.

Fogászati kezelések a terhesség alatt

Fontos a teherbeesés elõtt felkeresnünk fogorvosunkat, és az esetlegesen felmerülõ problémákat még várandósság elõtt kezeltetnünk. Ezek után a terhesség ideje alatt elég, ha háromhavonta felkeressük fogorvosunkat egy rutin ellenõrzésre és tisztításra. Ha jelentõs beavatkozásra lenne szükség, akkor azt szülés utánra érdemes ütemezni, hiszen az erõsebb érzéstelenítõk, a röntgenezés és az altatás nem javasolt a várandósság ideje alatt. Amennyiben azonban a kismamának komoly fájdalmai vannak, természetesen szükség van a sürgõsségi ellátásra.

Terhesség és fogápolás

Kismamaként olyan szájápolási termékeket érdemes vásárolnunk, amelyekben a lehetõ legkevesebb veszélyes vagy káros összetevõ található. Ilyenkor is a napi minimum kétszeri fogmosásra kell törekedni, legalább két percen keresztül. Naponta egyszer érdemes a fogmosás után fogköztisztítást végezni. Ehhez interdentális fogkefét, vagy fogselymet használhatunk. A fontos a nemkívánatos ételmaradékok és szennyezõdések eltávolítása a fogak közül, ott ugyanis könnyedén gyulladást vagy fogszuvasodást okozhatnak.
A megfelelõ fogkefe kiválasztására fokozottan ügyeljünk, hiszen a terhesség alatt érzékenyebbé váló fogíny másképpen reagálhat a már megszokott és bevált fogkefénkre is. Puhább sörtéjû fogkefét érdemes vásárolni, így elkerülhetjük a fogíny felsértését, ami gyakran elõfordul a kemény sörtéjû fogkefénél. A kismamáknak nem csak saját magukat, de a magzatukat is meg kell óvniuk a káros baktériumoktól így most kifejezetten ügyeljünk szájápolási eszközeink rendszeres cseréjére.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!