3 top tünet, amivel a bölcsességfog jelzi a bajt

 

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogaink, amelyeknek a fogsor szélein van a helyük a szánkban, és utoljára, 20 éves korunk után nőnek ki, gyakran szabálytalanul, így sokféle problémát okozhatnak. Mikor kell mindenképp fogorvoshoz fordulnunk a bölcsességfog miatt?

A bölcsességfog sokszor nő szabálytalanul

1. Fájdalom, gyulladás a bölcsességfog területén

Ha úgy érezzük, hogy a sorban utolsó fogunk fáj, gyakran nem is a bölcsességfog maga, mint inkább a környező szövetek gyulladása okozza a tüneteket. Ezek között szerepel a fájdalmon túl a duzzanat is: akár a fülünk, akár az arcunk fájhat, feldagadhat ilyenkor. A fogíny gyulladása és duzzanata is legtöbbször velejárója a bölcsességfog gyulladásának, mégpedig akár lényegesen nagyobb területen, mint a bölcsességfog zónája.
A tünetek oka, hogy nagy mennyiségű baktérium halmozódik fel a bölcsességfog körüli szövetekben. Ilyenkor el kell távolítani a fertőzést, s legtöbbször sajos elkerülhetetlen a bölcsességfog húzás, eltávolítás

2. Fáj, amikor rágunk

Előfordulhat, hogy rágáskor, az állkapcsunk mozgatásakor is fájdalmat érzünk. Még az is lehetséges, hogy nem is tudjuk rendesen kinyitni a szánkat.
Ez a tünet is nagyon erős gyulladást jelez, amelyet semmiképp sem szabad elhanyagolni. A folyamat akár szájzárhoz (a száj kinyitásának képtelenségéhez) is vezethet! 

3. Megduzzadt, fájdalmas nyirokcsomók

Ha a bölcsességfog begyullad, a gyulladásos góc akár az egész szervezetre is hatást gyakorolhat. Ilyenkor, mint más gyulladásos folyamat esetén is, a nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmassá válnak. A nyirokcsomók duzzanatának, éppen, mivel általános reakció a gyulladásokra, számos oka lehet, így ez a jel inkább arra alkalmas, hogy megerősítse a gyanúnkat. 

Miért nő rosszul a bölcsességfog?

Hogy mi ezeknek a tüneteknek az eredete? A kulcs gyakran a bölcsességfog szabálytalan növekedésében rejlik. Ez a bölcsességfog esetében lényegesen gyakrabban fordul elő, mint a többi fognál.
Az emberiség fejlődése során az állkapocs mérete csökkent, így ma kevesebb fog fér el benne, mint ami genetikailag kódolt. Utolsó őrlőfogaink, azaz a bölcsességfogak számára gyakran már nincs is hely, ezért csak rossz irányba tudnak nőni vagy képtelenek előtörni, s az íny alatt maradva növekedés közben nyomást gyakorolnak arra, ami az útjukban áll, legyen az az állcsont, vagy a szomszédos, már kinőtt fogunk.

A rosszúl növő bölcsességfog torlódást okozhat

Mi történik, ha fogorvoshoz fordulunk a bölcsességfog gyulladása miatt?

A fogorvos diagnosztikai eszközök segítségével felállítja a diagnózist és kezelési tervet készít. Ebben alapvető szerepet játszik a bölcsességfog helyzete, amely a röntgenfelvételen pontosan látszik, a gyulladás foka, amelyet lehetséges, hogy előzetesen csillapítani kell és sok egyéb tényező.
A fogorvosok leggyakrabban azt javasolják, hogy ha már problémák jelentkeztek vele, húzzuk ki a bölcsességfogat, mert szabálytalan növekedése miatt ismétlődő problémák forrása lehet. A mi számunkra emellett az a döntés lesz a legfontosabb, hogy szükség van-e szájsebészeti beavatkozásra a bölcsességfog eltávolításához vagy nem.


Nézd meg aktuális akcióinkat!

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom