Bölcsességfog gyulladás

Mi is a bölcsességfog?

A bölcsességfogak a szájüreg leghátuljában helyezkednek el, a nagyőrlők mögött. Ők az utolsóként érkező 4 fog 32 fogunk közül. Leggyakrabban 20 és 30 éves korunk között bújnak elő – már amennyiben tudnak. Van, akinek minden gond nélkül, észrevétlenül kibújnak, másoknak egész életükben nem törnek elő. Sokunk azonban megszenvedi a folyamatot. Ugyanis sajnos az esetek többségében a bölcsességfog növekedése problémába ütközik. Ennek evolúciós okai vannak: állkapcsunk mérete egyre csökken, és sok esetben nem jut elég hely fogainknak.  

bölcsességfog
Bölcsességfog

Problémák a bölcsességfogakkal

Rossz irányba növő bölcsességfog 

A bölcsességfogak hely hiányában sajnos rossz irányba próbálhatnak kibújni. Előfordulhat, hogy ferdén, vagy akár vízszintes irányban kezdenek nőni. 
Sok esetben a bölcsességfog közvetlenül az előtte lévő őrlőfogra dől. Ez egyrészt a kialakult nyomás hatására torlódást okozhat fogazatunkban, másrészt pedig fogszuvasodáshoz vezethet. A bölcsességfogak elhelyezkedésükből kifolyólag fokozottan hajlamosak szuvasodásra, hiszen megfelelő tisztításuk gyakorlatilag lehetetlen. Bizonyos esetekben a helyes szájápolásra való maximális törekvés és igyekezet mellett is károsodnak. Amennyiben a bölcsességfogak és az őrlők ráadásul szorosan egymásnak szorulnak, úgy a közéjük kerülő lepedék és ételmaradék okozta szuvasodás sajnos elkerülhetetlen.

Rossz irányba növő bölcsességfog
Bölcsességfog gyulladás

Impaktált fog

Az impaktált fog az állkapocsba vagy lágyszövetbe beékelődve maradt fog. A probléma legtöbbször akkor kezdődik, amikor a fog csak részben tud előtörni, és bent reked az ínyben. A félig előtört fog rendkívül nehezen tisztítható, és az íny gyulladásához vezet.

A bölcsességfog gyulladás

A gyulladás első tünetei a fájó, duzzadt íny, amely az idő előrehaladtával kiterjedhet a fülekre és a torokra is. További intő jelek a duzzadt nyirokcsomó és a szájzár, vagyis a nehezen nyitható vagy csukható száj. Javasoljuk, hogy amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, mihamarabb keressük fel fogorvosunkat

bölcsességfog gyulladás
Link

A bölcsességfog problémák kezelése

Mint ahogy az a legtöbb probléma esetén igaz, a bölcsességfogak kezelése esetén is érdemes előre gondolkozni, hiszen eltávolításuk jóval egyszerűbb fiatalkorban. Ajánlott már megjelenésük előtt, tizenéves korban felmérni a bölcsességfogak helyzetét. 
Fogorvosunk egy egyszerű panorámaröntgennel meg tudja állapítani, lesz-e szükség fogászati beavatkozásra – és minél előbb cselekszünk, annál kevesebb gondunk lesz később.  Forduljunk tehát bizalommal fogorvoshoz!

bölcsességfog
Link


Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom