A fogszuvasodás visszafordítása

Bizonyára sokunknak volt már fájó, lyukas foga, fogtömése élete során. Azonban ennek nem kell rendszerűen bekövetkeznie fogaink életében: a fogszuvasodás nem csak hogy megelőzhető, de ha időben észleljük, vissza is fordítható!

Hogyan keletkezik a fogszuvasodás?

Mint a legtöbb fogászati probléma, a fogszuvasodás is elsősorban a nem megfelelő szájápolás és a helytelen táplálkozás számlájára írható.
A magas szénhidráttartalmú vagy savas ételek és italok gyakori fogyasztása, a nassolás, és a nem megfelelő fogmosási szokások mind felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért. A nem megfelelően tisztított fogakon maradt ételmaradék és lepedék plakkot képez, amiben megtelepednek a baktériumok. A plakk savtermelése felborítja a száj pH-értékét, ami idővel károsítja, és ha nem teszünk ellene, tönkre is teszi a fogzománcot. 

fogfájás
A fogfájás kellemetlen velejárója a fogromlásnak

A fogszuvasodás jelei

A probléma ott kezdődik, hogy a fogszuvasodás kezdeti fázisában teljesen tünetmentes. Mivel a fogszuvasodás leggyakrabban hátsó fogainkat, vagy a fogak közeit érinti, így a látható jeleket sem mindig vesszük észre. Kezdeti fázisban a fogakon fehér foltok keletkeznek, majd barnás vagy fekete árnyalatúvá válnak, és mélységükben is terjeszkedni kezdenek.
Az első érezhető tünetek akkor jelentkeznek, amikor már komolyabb a baj: fájdalmat csak akkor kezdünk el érezni, ha a szuvasodás már a fogzománcon és a dentinen átjutva elérte a fogideget. Intő jel lehet az is, ha fogaink érzékennyé válnak a hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztására.

fogszuvasodás
Url: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Diagram_of_tooth_erosion.png

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Ha időben észleljük a problémát, akkor a fogzománc szuvasodása kezelhető fluoriddal, illetve a P 11-4 nevű, peptidalapú folyadékkal a folyamat akár vissza is fordítható. A fluorid erősíti a fogzománcot, így fogorvosunk ajánlhat nekünk flouridos tablettát, fogkrémet vagy szájvizet.  A szuvasodás korai fázisában pedig a peptides kezelés hatására a fog eredeti ásványi anyag készlete is helyreállhat.

Azonban ha a fogszuvasodás eléri a dentint, akkor nincs más megoldás, mint a fogtömés. Komolyabb esetekben szükség lehet gyökérkezelésre is, de a fogszuvasodás végső fázisa akár a fog elvesztésével is járhat.
A leghatékonyabb védekezés azonban minden esetben a megelőzés.  Megmutatjuk, hogy mire figyeljünk a fogszuvasodás megelőzéséhez!

A fogszuvasodás megelőzése

  • Figyeljünk oda a rendszeres és helyes szájápolási szokások megtartására! Mossunk fogat minden étkezés után 20-30 perccel, és a helyes fogmosási technika használata mellett ne feledkezzünk meg a fogközök és a nyelv tisztításáról sem! Használhatunk interdentális fogkefét, fogselymet vagy szájvízet is. Amennyiben nincs lehetőségünk fogmosásra, vegyünk be egy cukormentes rágót - ez segít a plakkosodás megelőzésében.
  • Válogassuk meg szájápolási termékeinket! Kérjük ki fogorvosunk tanácsát a számunkra megfelelő fogkrém, szájvíz és fogkefe kiválasztásában. Ne felejtsük el fogkefénket, vagy elektronikus fogkefénk fejét kéthavonta cserélni!
  • A helyes étkezési szokások  és a megfelelő étrend segít megelőzni a fogszuvasodást. A rendszeres, egészséges étkezés és a nassolás elkerülése fogainkat is védi. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök, mint a zeller vagy az alma nyersen történő fogyasztása kifejezetten tisztító hatással van fogainkra. De kerüljük a cukros, magas szénhidráttartalmú és savas ételek, italok nagy mennyiségű fogyasztását!  
  • Vegyünk részt rendszeres fogászati vizsgálatokon! A félévente történő kontrollvizsgálat segít megelőzni a komolyabb problémák kialakulását, és a fogszuvasodás folyamatát is megállíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk.
  • A hátsó, őrlőfogak fokozottan ki vannak téve a szuvasodás veszélyének. Barázdazárással megelőzhetjük a fogszuvasodás kialakulását!

Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom