A 4 leggyakoribb foghíd

 

A foghíd kettő vagy több koronából álló fogpótlás, amely egymás mellett lévő fogak pótlására van kitalálva. Minden foghídban közös vonás: egy általában fém, vagy egyéb vázba helyezve kettőnél több fogkorona található, amely le van fedve egy műínnyel. Sokféleképpen lehet rögzíteni a rögzített fogpótlásokat, és ezeket nevezzük különböző „típusú” foghidaknak.

foghíd

Alább egy részletes leírást találhat a 4 leggyakoribb féle foghídról, amelyeket rögzítésük szerint kategorizáltunk. A célunk az, hogy az olvasó eme cikk után megfelelően tudjon vélekedni a neki ajánlott fogpótlásokról, és legyen elképzelése arról, hogy hogyan és miként fog az adott foghíd rögzülni a szájban, és ezáltal sokkal tudatosabban döntsön.

Hagyományos foghidak

A hagyományos foghíd úgy néz ki, mint egy pár fog egymás mellett. Két tartóelem közé kerülnek be a pótolni kívánt fogak replikái, így ezek a foghidak mindig kettővel több tagot számlálnak, mint ahány fogat pótlunk. Ezzel a fogpótlási módszerrel az lehet a probléma, hogy le kell csiszoli egy kicsit a hiányzó fogak melletti fogakból. Ezt a fogpótlást csak akkor tudjuk alkalmazni, ha van két extra fog a pótlandó hiány mellett, amit le lehet csiszolni.

Cantilever foghíd

A Cantilever foghíd megegyezik a tradicionális foghíddal, kivéve annyit, hogy csak egy fogon rögzül. Így kevesebb foganyag veszteséggel jár egy ilyen híd, de mégsem alkalmazzák szívesen a fogorvosok. Ez azért van, mert sokszor túl nagy terhet tesz az egy tartó fogra, és az így megroppanhat, és akár el is törhet, alkalmatlanná válva a továbbiakban a tartó fog szerepére.

Maryland foghíd

Ezt a hidat néha repülő hídnak is nevezik, mert a pótlandó fogak mása végén egy-egy kicsi, szárnyszerű képződmény található. Ezeket a kis szárnyakat ráragasztják a foghíj melletti fogakra, és ezek így tartják meg a hidat, faragás és foganyagveszteség nélkül. Mivel ez egy ragasztott foghíd, ezért a legnagyobb előnyei és hátrányai is ebből származnak: míg könnyen betehető, addig sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy elenged a ragasztó és kiesik a híd, és ez, sajnos, egy általános probléma az ilyen jellegű fogpótlásoknál.

Implantátumokra szerelt foghíd

A fogimplantátumos megoldás mindenféleképpen a legjobb, hiszen csak így kerül a fog összes anatómiai része pótlásra, beleértve a foggyökereket is, amik nélkül a foghullás elkezdődhet, mert felszívódik a csontléc, amiben a foggyökerek voltak. A többi foghíd egyszerűen képtelen ennek a folyamatnak a kezelésére vagy megfékezésére, hiszen nem érintik a fogíny alatti tartományokat. Míg ez messzemenően a legdrágább fogpótlási fajta, ez is éri meg a legjobban, hiszen sokkal tovább tartanak és sokkal biztosabbak, mint a többi változat esetén, és így teljeskörű funkcionális fogpótlást eredményeznek.             

Tudjon meg többet a foghidakról
Nézze meg aktuális akcióinkat!

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom