A professzionális fogkőeltávolítás előnyei

A fogkő nemcsak esztétikai probléma, hanem más betegségek okozója is. Azon kívül, hogy csúnya, számos más fogágybetegség kialakulásának is előzménye, ráadásul kihatással lehet a szervezetünk működésére is. Cikkünkből kiderül, milyen betegségeket előzhetünk meg a fogkő eltávolításával.

Fogkő eltávolítás, mosoly
Legyen szép és tiszta mosolyod!

Milyen betegségeket lehet megelőzni a fogkő eltávolítással?

A gondozatlan, barnás fogak látványán kívül a fogkő a szájszagot is felerősíti, ezek azonban a legkisebb problémák, amelyeket a fogkő okoz. A fogkő lerakódást a legtöbb esetben ínygyulladás követi, amelynek következtében az íny duzzadtá, vörössé válik, fogmosáskor pedig vérzik.
 
Ha a fogínygyulladás tartósan áll fenn, akkor egy idő után ínysorvadás alakul ki, az íny visszahúzódik, elvékonyodik. Az ínysorvadás nemcsak az ínyre, hanem az állkapocsra is kiterjedhet, ami a fogak kilazulását eredményezi, érzékennyé válnak a hidegre és a melegre, komolyabb esetben pedig ki is hullhatnak.
 
A fogkő fogszuvasodáshoz is vezethet, ugyanis a zománc és a lepedék közt biokémiai folyamatok zajlanak, melyeknek egyensúlya felborul, és szénhidrát fogyasztásakor savat termelnek, ezzel oldva a zománcban lévő ásványi anyagokat.
 
A nagyon elhanyagolt fogkő lerakódás a fogágybetegségeken kívül a szervezet más részeit is képes megbetegíteni. Ha fogmosáskor vérzik az ínyünk, akkor a seben át a véráramba jutnak a szájban lévő baktériumok, amik így a vérlemezkékhez tapadnak. Emiatt a vér megalvad, és vérrögök alakulnak ki.

A fogkő eltávolításának menete

Nem kell azonban megijedni, ha fogkövet veszünk észre a fogainkon, mert a fogkő eltávolítás ma már rutinkezelésnek számít.

A fogkő eltávolításra kétféle módszer létezik. Az egyik a kézi, ez azonban hosszadalmas és esetenként fájdalmas is, ezért inkább az amúgy is sokkal hatékonyabb ultrahangos eljárást szokták alkalmazni.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás rendkívül kíméletes: nem károsítja sem a fogat, sem a fogpótlást. Az apró, vékony csúcsban végződő depurátor az ultrahang segítségével egyszerűen csak lepattintja, lemossa a fogakra tapadt fogkövet. A fogfelszín mellett a fogközekből is el lehet vele távolítani a nem kívánatos fogkövet.

A kezelés az íny érzéstelenítésével indul, csak ezután kezdik el használni az ultrahangos depurátort. A készülék vége nagyon apró rezgőmozgást végez, ezzel légbuborékok képződnek, amelynek hatására a fogkövek lepattannak a fogfelszínről.

A fogkő eltávolítása 30-60 percen keresztül tart. A nehezen elérhető részeken speciális kézi eszközökkel szedik le a fogkövet.

Az ultrahangos kezelést követően mindig le kell polírozni a fogfelszíneket. Ezt pasztával, kefékkel és gumiharangokkal végzik. A polírozásra azért van szükség, mert a sima felszínen nehezebben tapad meg a lepedék.

Rendszeres fogmosás mellett sokáig fenntartható a szép, fogkő mentes fogazat, azonban érdemes félévente ismételni az eljárást.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom