A terhesség rontja a fogainkat? - Fogászat terhesség alatt

A terhesség alatt fogaink épsége veszélybe kerül. Sokak szerint ennek oka a megnövekedett kalciumigényben keresendő, mások szerint nem köthető a terhességhez fogaik gyengülése. A szájüregben keletkező, terhesség ideje alatt lefolyt változások ténye azonban inkább a hormonháztartás változásának tudható be.

fogászat terhesség alatt

Ínygyulladás terhesség alatt

A hormonháztartás változása a nők élete során gyakran előfordulhat. A terhesség időszakában hajlamosabb az íny a begyulladásra a megnövekedett progeszteron és ösztrogén szintből kifolyólag. Nem törvényszerű, hogy a várandóság alatt begyullad és vérzik az ínyünk, ezt a problémát könnyedén megelőzheti a megfelelő szájhigiénia.

Az ínygyulladás következményei

A már kialakult az ínygyulladás sokszor a szájüreg vérzésével járhat, ezen felül igen kellemetlen szájszag lehet a mellékhatás. Kutatások alapján, a terhesség alatt gyulladt, egészségtelen ínyű anyukák, nagyobb eséllyel estek áldozatául a terhességi mérgezéseknek, illetve hajalmosabbak koraszülésre. Szélsőséges esetben a kezeletlen gyulladás jóindulatú kinövések, tumorok kialakulásához is vezethet. Ezek a tumorok a szülés után általában felszívódnak, ám bizonyos esetekben el kell őket távolítani, mivel zavarják a kismamát az evésben, fogmosásban vagy akár a beszédben.

Fogászati kezelések a terhesség alatt

Fontos a teherbeesés előtt felkeresnünk fogorvosunkat, és az esetlegesen felmerülő problémákat még várandósság előtt kezeltetnünk. Ezek után a terhesség ideje alatt elég, ha háromhavonta felkeressük fogorvosunkat egy rutin ellenőrzésre és tisztításra. Ha jelentős beavatkozásra lenne szükség, akkor azt szülés utánra érdemes ütemezni, hiszen az erősebb érzéstelenítők, a röntgenezés és az altatás nem javasolt a várandósság ideje alatt. Amennyiben azonban a kismamának komoly fájdalmai vannak, természetesen szükség van a sürgősségi ellátásra.

Terhesség és fogápolás

Kismamaként olyan szájápolási termékeket érdemes vásárolnunk, amelyekben a lehető legkevesebb veszélyes vagy káros összetevő található. Ilyenkor is a napi minimum kétszeri fogmosásra kell törekedni, legalább két percen keresztül. Naponta egyszer érdemes a fogmosás után fogköztisztítást végezni. Ehhez interdentális fogkefét, vagy fogselymet használhatunk. A fontos a nemkívánatos ételmaradékok és szennyeződések eltávolítása a fogak közül, ott ugyanis könnyedén gyulladást vagy fogszuvasodást okozhatnak.
A megfelelő fogkefe kiválasztására fokozottan ügyeljünk, hiszen a terhesség alatt érzékenyebbé váló fogíny másképpen reagálhat a már megszokott és bevált fogkefénkre is. Puhább sörtéjű fogkefét érdemes vásárolni, így elkerülhetjük a fogíny felsértését, ami gyakran előfordul a kemény sörtéjű fogkefénél. A kismamáknak nem csak saját magukat, de a magzatukat is meg kell óvniuk a káros baktériumoktól így most kifejezetten ügyeljünk szájápolási eszközeink rendszeres cseréjére.

Nézd meg kifejezetten babát váró kismamáknak szóló, illetve kisgyermekes anyukáknak szóló ajánlatunkat!

Kép: 1.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom